• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn

Aktualizacja: 25 sie, 2022 · Opublikowany: 25 sie, 2022 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Późne lato to czas jeżyn, jeżyn uprawianych w naszych ogrodach, jak i tych leśnych. Z jeżyn najczęściej przygotowujemy dżemy, soki, wina oraz nalewki. Ze względu na dość dużą ilość sporych pestek rzadziej przygotowujemy z nich świeże desery. O ile w sokach, nalewkach czy winach pestki te nie przeszkadzają, ponieważ płynne przetwory przecedzamy, to w dżemach może to dla niektórych być problem. Nie wszyscy lubimy, kiedy pesteczki utykają nam między zębami ;). Dzisiejszy przepis jest dla zwolenników gładkiej konsystencji słodkiego aromatycznego dżemu. Dżem jest przepyszny i nisko słodzony z dodatkiem pektyny jabłkowej, która pozwala na to, aby szybko i bez nadmiaru cukru przygotować wyśmienity dodatek do naleśników czy kanapek.

Gładką konsystencję dżemu uzyskałam przez przepuszczenie rozgotowanych owoców przez wyciskarkę ślimakową. Jeśli takiej nie posiadacie można rozgotowane owoce przetrzeć przez gęste sito lub przecierak do owoców.

kanapka posmarowana dżemem z jeżyn w tle słoiczki i fioletowe kwiaty
dzemzjezyn
Przejdź do:
  • 🍯 Składniki
  • 🥄 Instrukcje
  • 🌿 Właściwości jeżyn
  • 🫙 Pektyna do dżemów
  • 📖 Przepis

🍯 Składniki

w miseczkach składniki na dżem z jeżyn
dzemzjezyn
  • jeżyny
  • cukier
  • pektyna
  • woda

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu.

🥄 Instrukcje

1

Jeżyny myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

jeżyny w garnku
dzemzjezyn
dzemzjezyn
2

Kiedy jeżyny puszczą sok i będą miękkie, przecieramy przez sito lub możemy zrobić to przy pomocy wyciskarki ślimakowej.

3

Przetarte jeżyny (uzyskałam 1,5 litra musu) ponownie umieszczamy w garnku, stawiamy garnek na ogniu i znów zagotowujemy. Kiedy mus wrze, dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Mieszając dżem, znów doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, uważając, aby się nie przypalił.

przetarte jeżyny w garnku
dzemzjezyn
dżem z jeżyn w słoiczku w tle słoiki z dżemem
dzemzjezyn
4

Gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki, pozostawiamy do wystudzenia, przenosimy do spiżarni lub piwnicy.

🌿 Właściwości jeżyn

Jeżyna od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Nasze prababcie zbierały je w lesie i przygotowywały z nich soki, którymi leczyły przeziębienia i wzmacniały organizm. Te czarne owoce zawierają sporo witaminy C, A, B6, E i K, kwas foliowy, żelazo wapń, magnez, potas, sód i cynk. Polecane są dla kobiet, które cierpią z powodu PMS, jaki i tych w okresie menopauzy. Zawarte w nich fitoestrogeny łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca doskwierające kobietą w czasie menopauzy, jaki i bóle miesiączkowe. Jeżyny to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG - 25) dlatego mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Dzięki niskiej kaloryczności (43 kcal w 100 g) i dużej zawartości błonnika idealnie nadają się dla osób na diecie.

Oczywiście im mniej są przetworzone owoce, tym więcej cennych składników zostaje w naszych przetworach. Wiadomo, że długa obróbka termiczna powoduje zmniejszenie zawartości cennych składników, dlatego gotowanie trzeba ograniczyć do minimum.

🫙 Pektyna do dżemów

Dlaczego używam pektyny do przygotowania dżemów? To proste, aby zrobić dżem bez dodatku pektyny, trzeba długo gotować owoce, aby zredukować ilość soku, wtedy dżem zaczyna nabierać odpowiedniej konsystencji. Niestety długie gotowanie wiąże się z długim czasem spędzonym w kuchni. Trzeba pilnować, aby dżem się nie przypalił, ciągle mieszać i doglądać. Jednak dla mnie ważniejszą sprawą jest to, że podczas długiego gotowania tracimy cenne składniki odżywcze i witaminy. Dlatego też stosuję pektynę do przygotowania większości słodkich przetworów. Dzięki pektynie dodanej do owoców czas gotowania zredukowany jest do minimum. Dla wielu z Was ważne pewnie będzie też to, że ilość cukru użytego w przepisie jest minimalna! W klasycznych przepisach np. na dżem z jeżyn używamy na 1 kilogram owoców, aż 0,5 kg cukru. Cukier pomaga zagęścić dżem, ale jeśli zastosujecie pektynę, to on przejmie rolę zagęstnika i to bogatego w błonnik.

📖 Przepis

na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem z jeżyn

Domowy dżem z jeżyn z niską zawartością cukru, idealny dodatek do naleśników i kanapek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 8
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,7 kg jeżyn
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki pektyny (lub tyle ile zaleca producent)
  • 60 ml wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeżyny myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
    jeżyny w garnku
  • Kiedy jeżyny puszczą sok i będą miękkie, przecieramy przez sito lub możemy zrobić to przy pomocy wyciskarki ślimakowej.
  • Przetarte jeżyny (uzyskałam 1,5 litra musu) ponownie umieszczamy w garnku, stawiamy garnek na ogniu i ponownie zagotowujemy. Kiedy mus wrze, dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Mieszając dżem, znów doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, uważając, aby się nie przypalił.
    przetarte jeżyny w garnku
  • Gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki, pozostawiamy do wystudzenia, przenosimy do spiżarni lub piwnicy.
    dżem z jeżyn w słoiczku w tle słoiki z dżemem
Dżem w słoiczku na fioletowym obrusie wokół słoiczka jeżyny i kwiaty
dzemzjezyn
dżem z jeżyn w słoiczku w tle słoiki z dżemem
dzemzjezyn
« Ogórki z curry
Klopsy z tofu w sosie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}