Fantastyczny dżem z zielonych pomidorów, idealny dodatek do dań wytrawnych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina30 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
1kgzielonych pomidorów
1sztukacytryny
1 ½szklankiszklanki cukru
1szklankawody
1łyżkaimbiruopcjonalnie
Instrukcje
Pomidory myjemy i kroimy na drobniutkie kawałki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem, dolewamy wodę, sok z cytryny i imbir. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dżem powinien nieco zgęstnieć, a pomidory powinny być już rozgotowane.
Na tym etapie dodajemy cukier i dalej gotujemy na średnim ogniu, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka. Gotujemy przez około 40 minut lub do chwili, kiedy dżem nabierze odpowiedniej gęstości.
Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy , słoiki stawiamy na zakrętkach na 10-15 minut. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut lub w piekarniku w temperaturze 120 st C.