• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

Aktualizacja: 20 paź, 2021 · Opublikowany: 20 paź, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś chciałam zaproponować Wam przepis na wyborny dżem przygotowany z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań słodkich. Smak tego nietypowego dżemu jest wyjątkowy i bardzo smaczny, tego naprawdę trzeba spróbować. Jeśli uprawisz pomidory, to z pewnością z końcem sezonu zostają Ci niedojrzałe egzemplarze, które nie mają już szansy na to, aby dojrzeć na krzaku. Właśnie takie pomidory możemy wykorzystać do tego przepisu, będą idealne. Oczywiście zielone pomidory możemy zerwać i przechować je w ciemnym chłodnym miejscu, gdzie przez długie tygodnie będą jeszcze dojrzewały i cieszyły nas swoim smakiem. Myślę, że jeśli macie ich dużo to warto część z nich wykorzystać to tego przepisu.

dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
dzem z zielonych pomidorow
Przejdź do:
  • 🧂 Składniki
  • 🥄 Instrukcje
  • ❓ Jakie pomidory będą najlepsze do dżemu
  • 🍅 Coś smacznego z pomidorów
  • 📖 Przepis

🧂 Składniki

składniki na dżem z zielonych pomidorów
dzem z zielonych pomidorow
  • zielone pomidory
  • cukier
  • cytryna
  • imbir
  • woda

Dokładne ilości składników znajdziecie w karcie przepisu.

🥄 Instrukcje

1

Pomidory myjemy i kroimy na drobniutkie kawałki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem, dolewamy wodę, sok z cytryny i imbir. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dżem powinien nieco zgęstnieć, a pomidory powinny być już rozgotowane.

zielone pomidory pokrojone w kostkę ułożone na drewnianej okrągłej podkładce
dzem z zielonych pomidorow
zielone pomidory w garnku, obok sok z cytryny
dzem z zielonych pomidorow
2

Na tym etapie dodajemy cukier i dalej gotujemy na średnim ogniu, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka. Gotujemy przez około 40 minut lub do chwili, kiedy dżem nabierze odpowiedniej gęstości.

3

Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy , słoiki stawiamy na zakrętkach na 10-15 minut. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut lub w piekarniku w temperaturze 120 st C.

dżem z zielonych pomidorów w słoiczkach na drewnianej desce w tle sery
dzem z zielonych pomidorow

❓ Jakie pomidory będą najlepsze do dżemu

Odpowiedź jest prosta, wszystkie odmiany będą nadawały się do przygotowania dżemu, ważne, aby były zielone. Na wykorzystała pomidory typu Lima, które zazwyczaj wykorzystuję do przygotowania przecierów. Dodałam również pomidorki koktajlowe i malinowe. Nie przejmujcie się ich kwaśnym i cierpkim smakiem, podczas gotowania to się zmieni. Jeśli chodzi o ilość cukru, to możecie do skorygować i dodać go odrobinę więcej, lub mniej. To zależy od Waszych upodobań. Do dżemu można dodać również sproszkowany kardamon z imbirem lub zastosować je wymiennie. Jeśli dżem miałby być podawany głównie do dań wytrawnych, to proponuję dodać odrobinę ostrej papryczki, która podkręci smak.

  • zielone pomidory na krzaku

🍅 Coś smacznego z pomidorów

Przetwory z pomidorów to nie tylko dżem! Kochamy czerwone pomidory przetworzone na soki, passaty, przeciery, ketchupy, kiszone czy suszone. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych i prostych propozycji. Na bazie pomidorów można przygotować wspaniałą szakszukę, wyśmienita salsę, ukochana nie tylko przez dzieci zupę pomidorową lub sos do różnego rodzaju pulpecików.

  • Kiszone pomidory
  • Przecier pomidorowy
  • Ketchup domowy
  • Shakshuka (Szakszuka)

📖 Przepis

dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem z zielonych pomidorów

Fantastyczny dżem z zielonych pomidorów, idealny dodatek do dań wytrawnych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 6
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 sztuka cytryny
  • 1 ½ szklanki szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka imbiru (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory myjemy i kroimy na drobniutkie kawałki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem, dolewamy wodę, sok z cytryny i imbir. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dżem powinien nieco zgęstnieć, a pomidory powinny być już rozgotowane.
    zielone pomidory pokrojone w kostkę ułożone na drewnianej okrągłej podkładce
  • Na tym etapie dodajemy cukier i dalej gotujemy na średnim ogniu, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka. Gotujemy przez około 40 minut lub do chwili, kiedy dżem nabierze odpowiedniej gęstości.
    zielone pomidory w garnku, obok sok z cytryny
  • Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy , słoiki stawiamy na zakrętkach na 10-15 minut. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut lub w piekarniku w temperaturze 120 st C.
  • zielone pomidory w białej misce
  • dżem z zielonych pomidorów na desce z serami i pieczywem
« Powidła śliwkowe
Maślane bułeczki z czekoladą »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}