Naturalny ekstrakt z pozostałości po wydobyciu ziarenek wanilii
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 2 minutyminuty
Całkowity czas 2 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Sprzęt
butelka lub słoiczek z zakręcanym wieczkiem
Składniki
3 laskiwaniliipo wyskrobaniu ziarenek
250mlwódki lub rumu
Instrukcje
Po wyskrobaniu ziarenek wanilii ze strąków, których na przykład użyliśmy do lodów czy deserów, wkładamy do szklanego naczynia i zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. dwa miesiące.
Po tym czasie ekstrakt jest gotowy i pełnowartościowy.
Kiedy zużyjecie np. połowę płynu, można uzupełnić butelkę alkoholem, odczekać dwa tygodnie aby nabrał mocy i znów jest gotowy.
Gotowy ekstrakt, przechowujemy w ciemnym miejscu, jego trwałość, to kilka lat, jeśli jest szczelnie zamknięty.
Zazwyczaj jednorazowo używamy jedną laskę wanilii, żeby zrobić ekstrakt potrzebujemy 3 lub 4 sztuki. Proponuję uzbierać laski i po każdorazowym wykorzystaniu ziarenek, strąki przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym lub szklanym naczyniu.