• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta » Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy

Aktualizacja: 15 kw., 2021 · Opublikowany: 26 sie, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Aromatyczny, naturalny i często wykorzystywany w kuchni, dobrze go mieć w swojej spiżarni. W naszych sklepach ekstrakt waniliowy jest dostępny, ale jest bardzo drogi! Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata i mając ją już w kuchni, musimy ją wykorzystać w całości. Można ją kupić w większej ilości i dużo taniej na jednym z portali internetowych . Pewnie do dziś, po wyskrobaniu ziarenek wyrzucaliście  strąki wanilii. Błąd! To skarb, który wykorzystamy do naszego ekstraktu. Domowy ekstrakt jest o wiele lepszy, bardziej aromatyczny i w 100% naturalny.

Ekstrakt waniliowy w buteleczkach z widocznymi laskami wanilii
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ekstrakt waniliowy

Naturalny ekstrakt z pozostałości po wydobyciu ziarenek wanilii
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 2 minutes
Całkowity czas 2 minutes
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • butelka lub słoiczek z zakręcanym wieczkiem
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 3 laski wanilii (po wyskrobaniu ziarenek)
  • 250 ml wódki lub rumu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Po wyskrobaniu ziarenek wanilii ze strąków, których na przykład użyliśmy do lodów czy deserów, wkładamy do szklanego naczynia i zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. dwa miesiące.
  • Po tym czasie ekstrakt jest gotowy i pełnowartościowy.
  • Kiedy zużyjecie np. połowę płynu, można uzupełnić butelkę alkoholem, odczekać dwa tygodnie aby nabrał mocy i znów jest gotowy.
  • Gotowy ekstrakt, przechowujemy w ciemnym miejscu, jego trwałość, to kilka lat, jeśli jest szczelnie zamknięty.
  • Zazwyczaj jednorazowo używamy jedną laskę wanilii, żeby zrobić ekstrakt potrzebujemy 3 lub 4 sztuki. Proponuję uzbierać laski i po każdorazowym wykorzystaniu ziarenek, strąki przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym lub szklanym naczyniu.
ekstrakt w buteleczkach
Ekstrakt waniliowy
« Dżem malinowy z wanilią
Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justin&Dorothy napisał

    27 sierpnia, 2012 at 3:09 pm

    Świetny pomysł, szczególnie, że bardzo ciężko kupić w sklepie ekstrakt, a jeśli już jest to cena jest bardzo wysoka 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2012 at 6:41 pm

      To prawda, cena zawrotna za bardzo małą buteleczkę, a domowy...na pewno naturalny, bez chemii i innych dziwnych dodatków. Od lat 'produkuję' domową wersję 🙂 Polecam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →