Wspaniała zupa w wersji wegetariańskiej jak dla mnie dużo lepsza niż klasyk.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
500gboczniakówgrzyby dostępne w większości marketów
2średniewielkości marchewki
1średniapietruszka
1kawałekselera
1średniacebula
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1łyżeczkasuszonego imbiru
4ziarnaziela angielskiego
2łyżkisuszonego majeranku
3łyżkimąki pszennej
3łyżkimasła
1dużyząbek czosnku
4łyżkioleju
½łyżeczkistartej gałki muszkatołowej
1łyżkadomowej vegety
2liścielaurowe
odrobina słodkiej papryki w proszkuopcjonalnie
Instrukcje
Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.