• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 25 mar, 2013 · przez Anna · 22 komentarze

Skocz do przepisu

🥣 Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa

Flaczki z boczniaków, to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z żołądka. Natomiast bardzo smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków!

flaczki z boczniakow
Flaczki z boczniaków
Przejdź do:
  • 🥣 Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍄 Boczniaki ostrygowe
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g boczniaków grzyby dostępne w większości marketów
  • 2 średnie wielkości marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • sól do smaku
  • 1 średnia pietruszka
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 2 liście laurowe
  • odrobina słodkiej papryki w proszku opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
  • Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
  • Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
  • Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
  • Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.

🍄 Boczniaki ostrygowe

Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego dla wegetarian i kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Zawierają również witaminy z grupy B, aminokwasy i sole mineralne. Grzyb posiada spore zasoby lowastatyny, która występuje tylko w sfermentowanym czerwonym ryżu i właśnie w boczniaku ostrygowym. Lowastatyna obniża poziom cholesterolu we krwi!

Flaczki z boczniaków to zupa, w której z pewnością rozsmakujecie się, bo jest po prostu rewelacyjna! Bardzo aromatyczna, przyprawiona imbirem i dużą ilością majeranku, wspaniała na pożywny i rozgrzewający posiłek. Koniecznie wypróbujcie!

📖 Przepis

flaczki z boczniakow
Print Pin
5 z 9 głosów

Flaczki z boczniaków

Wspaniała zupa w wersji wegetariańskiej jak dla mnie dużo lepsza niż klasyk.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g boczniaków (grzyby dostępne w większości marketów)
  • 2 średnie wielkości marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 2 liście laurowe
  • odrobina słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
  • Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
  • Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
  • Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
  • Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.
  • Smacznego!
flaczki z boczniakow
« Kotleciki rybne
Dorada z piekarnika w pomarańczach »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monia napisał

    16 maja, 2016 at 2:59 pm

    5 stars
    Zupa jak zupa,żadna rewelacja a tradycyjnycg flaków absolutnie nie przypomina.

    Odpowiedz
  2. ania-krzywakromeczka napisał

    21 października, 2015 at 2:57 pm

    5 stars
    ja rowniez wlasnie sie nia zajadam, Pychotka!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 października, 2015 at 5:38 pm

      Na jesienną pogodę idealna zupa, uwielbiam ją, smacznego!

      Odpowiedz
  3. MARZENA napisał

    21 lipca, 2015 at 2:51 pm

    5 stars
    Właśnie ugotowałam- REWELACJA!!! Idziemy jeść:-) Dziękuję i POLECAM!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lipca, 2015 at 11:46 pm

      Bardzo się cieszę, że smakuje zupka 🙂 Ja jestem jej fanką :))) Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  4. Klaudia napisał

    15 marca, 2015 at 2:09 pm

    Zawsze uwielbiałam smak flaków, ale samych flaków nie mogłam przełknąć, a teraz zrobiłam flaczki z boczniaków i mogę się cieszyć pyszną zupą, bez paskudnych ochłapów na dnie miski 😀 Super przepis, polecam wszystkim 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 marca, 2015 at 7:24 pm

      Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że zupa smakuje 🙂

      Odpowiedz
  5. Maja napisał

    25 maja, 2014 at 2:19 pm

    5 stars
    Rewelacja! Rzeczywiście b. dobra potrawa, smakuje IDENTYCZNIE, jak prawdziwe flaki, ale nie zawiera owego obrzydliwego składnika... 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 maja, 2014 at 10:09 pm

      Bardzo się cieszę, że smakuje, zawsze uwielbiałam smak rosołku z "flaczków", ale wkład nigdy mi nie pasował...;) dziękuję i pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        26 maja, 2014 at 5:34 am

        Kręćcie nosami na flaki, kręćcie 🙂
        Więcej dla mnie 😀
        Smak flaków to w 95% rosół, z braku boczniaków można pokroić w paski grubsze naleśniki i też będzie w Waszej, trawożernej, pardon- wegetariańskiej wersji 😉

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 maja, 2014 at 9:59 pm

          Trawożercy wiedzą co dobre 🙂 jakiś czas temu, jeszcze jako mięsożerca wybierałam "flaki" z flaków, które zawsze szły na bok 😉

          Odpowiedz
  6. Mama Dwóch napisał

    22 października, 2013 at 1:22 pm

    Zupa rewelacyjna, przepis prosty. Dziękuje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2013 at 5:57 pm

      Na zdrowie! Zupa jest super, teraz na jesienną porę idealna! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  7. Izabella napisał

    27 marca, 2013 at 3:06 pm

    Dziekuje Aniu, nie dostalam dzis niestety boczniakow w moim sklepie. Jutro wybieram sie na dalsze poszukiwania:) I ja serdecznie pozdrawiam. Iza

    Odpowiedz
  8. Izabella napisał

    25 marca, 2013 at 9:11 am

    Aniu, chetnie skorzystalabym z tego przepisu, ale niestety skopiowac go nie moge. Ciebie do listry ulubionych, by zapamietac gdzie ten przepis widzialam tez dodac nie moge. Czy jest to zamierzone? Jesli tak, niezmiernie mi przykto, bo w tym tlumie blogowym ciezko bedzie mi zapamietac nazwe Twego bloga. Mysle, ze innym dzieje sie podobnie. Pozdrawiam Izabella

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2013 at 9:31 am

      Jeszcze jestem za granicą, jak tylko wrócę sprawdzę to, jestem zdziwiona, ze tak się dzieje.

      Odpowiedz
      • Izabella napisał

        25 marca, 2013 at 11:08 am

        Dziekuje za wiadomosc. Zapisalam sobie na razie po prostu Twoj blog i bede Cie szukac w googlowej wyszukiwarce. Pozdrawiam serdecznnie.

        Odpowiedz
    • Krzych napisał

      25 marca, 2013 at 11:25 am

      @Izabella

      U gory strony po prawej stronie jest okienko na podanie swojego maila. Ja tak zrobilem i dostaje przepisy od Anny na skrzynke, bez spamu czy innych niechcianych smieci. Zawsze tez mozna z tego zrezygnowac.
      A po przeczytaniu Twojego komentarza sprobowalem i udalo mi sie zarowno skopiowac przepis na swoj komputer, jak i dodac strone do ulubionych. Sprawdz wiec moze ustawienia swojej przegladarki lub programu typu firewall.

      Odpowiedz
      • Izabella napisał

        25 marca, 2013 at 1:31 pm

        Dziekuje Ci za pomysl, niestety u mnie to nadal nie funkcjonuje. Poczekam zatem az Anna moze sprawdzi. Tym czasem przepis na flaczki pisze, bo narobila mi nim ogromny apetyt na flaczki:)

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          25 marca, 2013 at 10:02 pm

          Izabella, niestety nie wiem dlaczego nie możesz dodać mojej strony ulubionych w swoim komputerze, być może to jest kwestia jak napisał Krzych, ustawień w Twojej przeglądarce:( ja ze swojej strony zdjęłam blokadę, która nie pozwalała na kopiowanie, nie ma innych zabezpieczeń czy blokad, więc jeśli wcześniej nie mogłaś skopiować przepisu, to teraz możesz już to zrobić i wkleić go do np: swoich dokumentów, możesz również przepis wydrukować, większość przepisów na ikonkę "Print" i są przygotowane do wydruku. Można również dodać przepis do notatnika Evernote. Swoją drogą to mam nadzieję, że zapadłą Ci już ta nazwa w pamięci:)))))
          Pozdrawiam smacznie 🙂 Ania

          Odpowiedz
          • Izabella napisał

            27 marca, 2013 at 11:56 am

            Oj tak, zapamietalam Twoja strone bez problemu:)))
            Dziekuje za odblokowanie...dzieki temu chyba moglam Cie wlasnie dodac do grona ulubionych, co zreszta z przyjemnoscia czynie jak rowniez bez problemu moge skopiowac przepis. Jeszcze raz serdecznie dziekuje Iza

          • Anna napisał

            27 marca, 2013 at 12:20 pm

            Super, bardzo się cieszę, że się udało:) miłego i smacznego gotowania! Pozdrawiam Ania

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}