Gofry z dodatkiem jagód, jagody dodane są do ciasta i jako dodatek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
200gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1średniejajko
2łyżkimiodu
250mlmleka
2łyżkioleju
100gjagód
1szczyptasoli
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. Smacznego!
Notatki
Gofry po upieczeniu, można zostawić na kratce w ten sposób nie zmiękną. Gofry można podgrzewać najlepiej w gofrownicy lub tosterze.