• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry z jagodami

Gofry z jagodami

Aktualizacja: 17 lip, 2020 · Opublikowany: 17 lip, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też na upieczone gofry. Jeśli chodzi o ciasto na gofry, to jest to ciasto na proszku do pieczenia, czyli szybkie do przygotowania i co najważniejsze do upieczenia i zjedzenia od razu.

Gofry z ciasta jagodowego podane z dojrzałymi truskawkami, borówkami, poziomkami i jagodami, polane miodem
Gofry z jagodami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Ciasto
  • 💡 Wskazówki
  • 🍓 Z czym podać
  • 🧇 Gofry
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g jagód
  • 1 szczypta soli

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
  • Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. 

🥣 Ciasto

Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, można porównać je do ciasta naleśnikowego. Oczywiście różni się od ciasta naleśnikowego tym, że jest bardziej gęste i zawiera dodatek proszku do pieczenia. Do ciasta postanowiłam dodać porcję jagód leśnych, dzięki temu gofry same w sobie są bardzo ciekawe w smaku, wystarczy posypać je cukrem pudrem i w zasadzie deser jest gotowy. Do poniższej porcji dodałam 100 g jagód leśnych, ale mogłoby być ich nawet trochę więcej.

  • gofry z jagodami
  • gofry z jagodami
Gofry z jagodami

💡 Wskazówki

Pamiętajcie, że często o tym, czy gofry będą chrupiące po upieczeniu, czy nie decyduje moc gofrownicy. Oczywiście im moc gofrownicy jest większa, tym gofry będą piekły się szybciej i będą lepiej wypieczone, bardziej chrupiące. Po upieczeniu gofry wyjmujemy na chwilę na kratkę, aby odpoczęły, wystarczy dosłownie chwila. W tym czasie gofry nabierają chrupkości. Bardzo ważnie jest też, żeby upieczonych gofrów nie układać w stos jeden na drugim. Gorące gofry ułożenie jeden na drugim zaparzą się i bardzo szybko zmiękną. Jeśli tak by się stało, to nie ma co panikować. Wystarczy odgrzać gofra w gofrownicy lub tosterze i znów będzie pysznie chrupiący. Nie odgrzewajcie gofrów w kuchence mikrofalowej, tam na 100% zmiękną.

🍓 Z czym podać

O tutaj panuje totalna swoboda. U nas najczęściej podajemy je z bitą śmietaną i różnego rodzaju owocami sezonowymi. Czasami są to banany z kremem czekoladowym lub smażone jabłka w sosie karmelowym. Oczywiście miód i dżemy, a czasami wystarcza sam cukier puder. Smacznego!

🧇 Gofry

Chyba wszyscy kochają gofry, choć nie wszyscy lubią je w wersji na słodko. Mam i dla nich kilka propozycji gofrów w wersji wytrawnej. Koniecznie spróbujcie gofrów z łososiem lub z cukinią. Wspaniałe są również gofry ziemniaczane z sosem grzybowym.

  • Gofry z łososiem
  • Gofry ziemniaczane
  • Gofry z jabłkiem
  • Gofry belgijskie

📖 Przepis

gofry z jagodami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gofry z jagodami

Gofry z dodatkiem jagód, jagody dodane są do ciasta i jako dodatek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g jagód
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę, dodać reszkę składników suchych, wymieszać. Następnie dodać mleko, olej i jajko, wymieszać i dodać do składników suchych, zmiksować na gładkie ciasto.
  • Gofrownicę rozgrzać, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę posmarować jej wnętrze olejem, nalać porcję ciasta, zamknąć i piec do rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości, każda gofrownica piecze inaczej, więc czas pieczenia będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. Smacznego!

📋 Notatki

Gofry po upieczeniu, można zostawić na kratce w ten sposób nie zmiękną. Gofry można podgrzewać najlepiej w gofrownicy lub tosterze.
gofry z jagodami
Gofry z jagodami
« Lody mango
Orkiszowy chleb z garnka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Geneva napisał

    01 września, 2020 at 11:38 pm

    Hej 🙂 czy mogę się zapytać jaką gofrownice Pani posiada? Ponieważ moja z biedronki jest kiepska i zastanawiam się nad zmianą. Dziękuję bardzo za informację, pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 września, 2020 at 11:04 am

      Gofrownica, którą mam i używam to jest to firmy Dezal. Jest bardzo dobra, mam też małą w kształcie serduszek, ale ta jest słaba i gofry pieką się w niej długo i mino dobrych przepisów na ciasto nie wychodzą tak chrupiące, jak z Dezala. Ta jest mocna, szybko piecze, a w gofrownicach wszystko rozbija się o moc! Polecam, do kupienia przez internet, mają duży wybór 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →