Wspaniały dodatek do dań głównych lub jako przekąska .
Autor Anna
Kuchnia Grecka
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
2dużebakłażany
250gfety
4łyżkioliwy
1pęczekmięty
1średniacytrynasok z niej
czarny pieprz
Instrukcje
Bakłażana pokroić na cienkie plastry, wzdłuż, posolić plastry bakłażana i odłożyć na kilka minut.
Do miski rozkruszyć ser i wymieszać z chilli, dodajcie jej tyle żeby Wam smakowało! Następnie dodać sok z cytryny, sól i drobno posiekaną miętę, wszystko dobrze wymieszać.
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą z dwóch stron, smażyć - grillować na patelni grillowej lub grillu.. przez 2 minuty z każdej strony, powinny lekko się zarumienić i zmięknąć.
Na ciepłe plastry bakłażana, w jednej trzeciej długości, nałożyć łyżkę nadzienie i zwinąć w niezbyt ciasny rulonik. Ułożyć na talerzu ( złączeniem do dołu ) posypać resztą mięty.
Jako dodatek do tego dania proponuję sos jogurtowo - ogórkowy.