• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Grillowane bakłażany z fetą

Grillowane bakłażany z fetą

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 6 lip, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Bakłażan jest warzywem, które nadaje się na przekąski i dania główne. Dzisiejsza propozycja to dwa w jednym. Szybko smacznie i pożywnie, bo o to chodzi mam szczególnie latem! Teraz, kiedy upał na zewnątrz kto chce stać godzinami przy garach, na pewno nie ja! Danie to przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki takie jak ser feta, mięta, cytryna... Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym, który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół. Polecam!

Grillowane baklazany z feta1
Print Pin
Bądź pierwszy!

Grillowane bakłażany z fetą

Wspaniały dodatek do dań głównych lub jako przekąska .
Autor Anna
Kuchnia Grecka
Rodzaj Dodatki
Porcji 8
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 duże bakłażany
  • 250 g fety
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek mięty
  • 1 średnia cytryna (sok z niej)
  • czarny pieprz
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Bakłażana pokroić na cienkie plastry, wzdłuż, posolić plastry bakłażana i odłożyć na kilka minut.
  • Do miski rozkruszyć ser i wymieszać z chilli, dodajcie jej tyle żeby Wam smakowało! Następnie dodać sok z cytryny, sól i drobno posiekaną miętę, wszystko dobrze wymieszać.
  • Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą z dwóch stron, smażyć - grillować na patelni grillowej lub grillu.. przez 2 minuty z każdej strony, powinny lekko się zarumienić i zmięknąć.
  • Na ciepłe plastry bakłażana, w jednej trzeciej długości, nałożyć łyżkę nadzienie i zwinąć w niezbyt ciasny rulonik. Ułożyć na talerzu ( złączeniem do dołu ) posypać resztą mięty.
  • Jako dodatek do tego dania proponuję sos jogurtowo - ogórkowy.
  • Smacznego!
Grillowane bakłażany z fetą
« Tortilla domowa
Dip jogurtowo - ogórkowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}