Polskie danie narodowe, knedle! Dziś z nadzieniem z brzoskwiń.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 35 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
830gziemniaków
250gtwarogu
180gmąki pszennej+ do podsypania
2średniejajka
50gmąki ziemniaczanej
1szczyptasoli
Dodatkowo
500gbrzoskwińwypestkowanych
śmietanalub masło i tarta bułka
cukierlub miód
1łyżeczkasoli
Instrukcje
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm
Z wałka odcinać placuszki o grubości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, (placuszek powinien być dość gruby) na środek nałożyć kawałek brzoskwini, a następnie dokładnie zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.
Na gotującą się wodę porcjami wkładać knedle (porcjami), gotować przez około 5 minut od zagotowania wody. Gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyjąć knedle przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze. knedle podawać z przyrumienioną bułką na maśle lub ze śmietaną i miodem.