Najlepszy obiad na upalne letnie dni, szybki do przygotowania i bardzo smaczny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 35 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 26
Autor Anna
Składniki
800gugotowanych ziemniaków
250gtwarogu
180gmąki pszennej+ do podsypania
40gmąki ziemniaczanej
2średniejajka
1szczyptasoli
400gśliwekwypestkowanych
Instrukcje
Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w dużej misce, ser również przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól, zagnieść jednolite ciasto, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać.
Śliwki wypestkować, nacinając tylko jedną połowę śliwki wyjąć pestkę tak, aby śliwka po złożeniu była cała, w przypadku bardzo dużych śliwek przeciąć na pół.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
Z ciasta odcinać kawałek ciasta, uformować wałek, który należy podzielić na kawałki o wadze około 50 g.
Z każdego kawałka ciasta uformować na dłoni placuszek na jego środek położyć śliwkę, skleić brzegi, a następnie utoczyć w dłoni okrągłą kulkę, jeśli ciasto będzie się troszkę lepić do dłoni, to oprószyć dłoń odrobiną mąki.
Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.
Knedle wrzucać do gotującej się wody, jeśli macie bardzo duży garnek to można ugotować wszystkie jednocześnie natomiast jeśli garnek jest mały ugotujcie knedle partiami.
Po wrzuceniu knedli do garnka nie należy ich mieszać od razu, trzeba odczekać 3-4 minut, aby mąka ścięła się delikatnie, teraz można przy pomocy łyżki bardzo delikatnie zamieszać, ale uważajcie, knedle są delikatne, więc róbcie to ostrożnie, aby ich nie uszkodzić.
Knedle gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch, przez około 3 minuty. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu.
Podajemy ciepłe ze śmietaną i cukrem oraz cynamonem lub z przyrumienioną tartą bułą i masłem,