• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Knedle ze śliwkami-twarogowe

Knedle ze śliwkami-twarogowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 28 wrz, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Knedle, skąd pochodzą, gdzie zaczęła się ich historia? Sprawa nie jest taka jasna i oczywista jakby się wydawało. Mówi się, że ich kolebką były Czechy lub Austria, ale wertując różne źródła, można doszukać się początku knedla w kuchni włoskiej. To kluski znanej jako włoskie gnocchi dały początek dzisiejszym knedlom, Austriacy na bazie gnocchi stworzyli wiele przeróżnych przepisów na knoepfles, knefles, knepfles... Przepis tak ewaluował aż doszedł do dobrze znanych knödel. Knödel przeszły kolejną transformację we Francji skąd wreszcie trafiły do Polski pod nazwą knedle. Knedle dzięki swojej bogatej historii mają wiele odmian. Można dziś znaleźć przepisy na knedle ze słodkim i wytrawnym nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso.

Dziś przepis na typowo jesienne  knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste i miękkie po prostu idealne! Knedle po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Bardzo szybki przepis i jak przy przepisach, do których potrzebne są gotowane zimne ziemniaki, polecam ugotować je dzień wcześniej. W dniu, w którym będziemy przygotowywać knedle ze śliwkami, zostanie mam tylko ich formowanie. Knedle fantastyczne smakują odpiekane na maśle, oczywiście na patelni. Knedle powinny lekko się przyrumienić, wtedy są najsmaczniejsze.  Smacznego!

knedle ze sliwkami-twarogowe
Print Pin
5 z 4 głosów

Knedle ze śliwkami-twarogowe

Najlepszy obiad na upalne letnie dni, szybki do przygotowania i bardzo smaczny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 26
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 180 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie jajka
  • 1 szczypta soli
  • 400 g śliwek (wypestkowanych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w dużej misce, ser również przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól, zagnieść jednolite ciasto, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać.
  • Śliwki wypestkować, nacinając tylko jedną połowę śliwki wyjąć pestkę tak, aby śliwka po złożeniu była cała, w przypadku bardzo dużych śliwek przeciąć na pół.
  • W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
  • Z ciasta odcinać kawałek ciasta, uformować wałek, który należy podzielić na kawałki o wadze około 50 g.
  • Z każdego kawałka ciasta uformować na dłoni placuszek na jego środek położyć śliwkę, skleić brzegi, a następnie utoczyć w dłoni okrągłą kulkę, jeśli ciasto będzie się troszkę lepić do dłoni, to oprószyć dłoń odrobiną mąki.
  • Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.
  • Knedle wrzucać do gotującej się wody, jeśli macie bardzo duży garnek to można ugotować wszystkie jednocześnie natomiast jeśli garnek jest mały ugotujcie knedle partiami.
  • Po wrzuceniu knedli do garnka nie należy ich mieszać od razu, trzeba odczekać 3-4 minut, aby mąka ścięła się delikatnie, teraz można przy pomocy łyżki bardzo delikatnie zamieszać, ale uważajcie, knedle są delikatne, więc róbcie to ostrożnie, aby ich nie uszkodzić.
  • Knedle gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch, przez około 3 minuty. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu.
  • Podajemy ciepłe ze śmietaną i cukrem oraz cynamonem lub z przyrumienioną tartą bułą i masłem,
  • Smacznego!
knedle ze sliwkami-twarogowe
knedle ze sliwkami-twarogowe
« Bagietka ekspresowa
Tosty z krewetkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    28 września, 2015 at 12:23 pm

    Przepysznie!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2015 at 12:26 pm

      Dziękuję i potwierdzam, przepyszne! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →