Wegetariańskie kotlety z dodatkiem prażonych orzechów i świeżego szpinaku, pyszne i zdrowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 25
Autor Anna
Składniki
1szklankakaszy jaglanejsuchej ugotowanej w 2i ½ szklanki wody
2szklankiszpinakuciasno upakowanego
½szklankiorzechówmogą to być laskowe, włoskie lub inne dowolne
1małacebula
1ząbekczosnku
½szklankitartej bułkilub płatków jaglanych lub owsianych
1średniejajko
1szklankaugotowanej cieciorki
skórka otarta z połowy cytryny
sóldo smaku
2szczyptypieprzu
sos sojowydo smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Instrukcje
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, prażyć do chwili, kiedy kasza zacznie rumienić się i wydzielać lekko orzechowy zapach.W czasie, kiedy prażymy kaszę zagotowujemy wodę, a następnie przesypać uprażoną kaszę do garnka z gotującą się wodą, przykryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut, w tym czasie nie mieszać i nie odkrywać pokrywki. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić kaszę w garnku przez 20 minut aby doszła.
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Do dużej miski przełożyć kaszę, szpinak (surowy), cieciorkę całość zmiksować na tak, aby powstała papka w masie mogą pozostać małe kawałki cieciorki. Następnie dodać prażone orzechy, cebulę, sól, sos sojowy, pieprz, skórkę z cytryny, wymieszać i spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor.