• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Kotlety jaglano-szpinakowe

Kotlety jaglano-szpinakowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 2 cze, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mam nadzieję, że propozycja wegetariańskiego posiłku spodoba się nie tylko roślinożercom, a kotlety jaglano-szpinakowe przypadną do gustu nawet najbardziej zagorzałym fanom mięsa. Wiosna i lato to pora na lekkie dania, nasz organizm nie potrzebuje wysokokalorycznych i tłustych posiłków. Wystarczy dobrze skomponowany wegetariański posiłek, żeby dostarczyć niezbędnego nam do życia paliwa. Kotlety jaglano-szpinakowe są bardzo delikatne, mięciutkie z dodatkiem prażonych chrupiących orzechów i świeżego szpinaku. Szpinak nadaje kotlecikom pięknego zielonego koloru.

Przygotowanie kotletów jest bardzo szybkie i łatwe, a jeśli mamy wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną to praca będzie trwała naprawdę chwilkę. Kotlety podałam z sosem pomidorowo-kokosowym z dodatkiem orzechów nerkowca. W naszym domu ten sos to numer jeden szczególnie dzieci proszą o jego przygotowanie, uwielbiają go! Dzięki temu zjadają bardzo zdrowy posiłek pełen drogocennej kaszy jaglanej, ciecierzycy ze sporą ilością warzyw, które podaję w formie surówki. Kotlety jaglano-szpinakowe z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania domowych wegeburgerów. Życzę smacznego!

kotlety jaglano-szpinakowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Kotlety jaglano-szpinakowe

Wegetariańskie kotlety z dodatkiem prażonych orzechów i świeżego szpinaku, pyszne i zdrowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 25
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej ugotowanej w 2i ½ szklanki wody)
  • 2 szklanki szpinaku (ciasno upakowanego)
  • ½ szklanki orzechów (mogą to być laskowe, włoskie lub inne dowolne)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki tartej bułki (lub płatków jaglanych lub owsianych)
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól (do smaku)
  • 2 szczypty pieprzu
  • sos sojowy (do smaku)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, prażyć do chwili, kiedy kasza zacznie rumienić się i wydzielać lekko orzechowy zapach.
    W czasie, kiedy prażymy kaszę zagotowujemy wodę, a następnie przesypać uprażoną kaszę do garnka z gotującą się wodą, przykryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut, w tym czasie nie mieszać i nie odkrywać pokrywki. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić kaszę w garnku przez 20 minut aby doszła.
  • Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
  • Do dużej miski przełożyć kaszę, szpinak (surowy), cieciorkę całość zmiksować na tak, aby powstała papka w masie mogą pozostać małe kawałki cieciorki. Następnie dodać prażone orzechy, cebulę, sól, sos sojowy, pieprz, skórkę z cytryny, wymieszać i spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona. Na koniec oddać jajko i tatą bułkę, ponownie wymieszać, z masy przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki, które należy obtoczyć w tartej bułce i delikatnie spłaszczyć.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor.
  • Podawać z surówkami!
  • Smacznego!
kotlety jaglano-szpinakowe
kotlety jaglano-szpinakowe
« Smoothie ziołowo-ananasowy
Wegańska Pavlova »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}