Proste, wegetariańskie kotlety na bazie gotowanych jajek i ryżu
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
300gugotowanego ryżu
3średniejajka na twardo
1średniejajko surowe
5łyżekbułki tartej+ do obtoczenia kotletów
sóldo smaku
pieprzdo smaku
domowa vegetado smaku - opcjonalnie
2łyżkiszczypiorkudrobno posikanego lub inne zielone dodatki
Instrukcje
Ugotowany ryż włożyć do miski, jajka na twardo pokroić w bardzo drobna krateczkę, dodać surowe jajko, tartą bułkę, szczypiorek i przyprawy, masę wyrobić do połączenia najlepiej zrobić to ręką. Z masy uformować kotleciki, dowolnej wielkości, następnie obtoczyć je w tartej bułce, lekko spłaszczyć.
Po przygotowaniu wszystkich kotletów rozgrzać olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Kotlety podawać na ciepło z surówka i innymi dodatkami.