Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu to dla niektórych powrót do dzieciństwa, a dla innych zupełnie nowe doznanie. Kotlety jajeczne przygotowane zazwyczaj są tylko z jajek, ale dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem troszkę innym. Do klasycznego składu dodałam ryż, który nadaje lekkości kotletom. Kotlety można przygotować, kiedy mamy nadmiar ryżu z na przykład obiadu z dnia poprzedniego. Przepis, jest więc w duchu nie marnujemy jedzenia!
Do kotletów można dodać dowolny ryż biały, brązowy lub czerwony ważne, żeby był dobrze ugotowany. Do tego wystarczy odrobina przypraw, szczypiorek lub inne zielsko, które lubicie i w zasadzie kotlety gotowe. Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu podałam z surówką z białej kapusty oraz musem z zielonego groszku. Takie zestawienie to prosty, łatwy i lekki obiad idealny dla osób aktywnych, dbających o linię i tych, którzy mają mało czasu na gotowanie. Jeśli chodzi o przyprawy, to możecie użyć do przyprawienia kotletów dowolnej mieszanki. Poniżej, jest to tylko propozycja 🙂
Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
🥘 Składniki
- 300 g ugotowanego ryżu
- 3 średnie jajka na twardo
- 1 średnie jajko surowe
- 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- domowa vegeta do smaku - opcjonalnie
- 2 łyżki szczypiorku drobno posikanego lub inne zielone dodatki
🔪 Instrukcje
- Ugotowany ryż włożyć do miski, jajka na twardo pokroić w bardzo drobna krateczkę, dodać surowe jajko, tartą bułkę, szczypiorek i przyprawy, masę wyrobić do połączenia najlepiej zrobić to ręką. Z masy uformować kotleciki, dowolnej wielkości, następnie obtoczyć je w tartej bułce, lekko spłaszczyć.
- Po przygotowaniu wszystkich kotletów rozgrzać olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Kotlety podawać na ciepło z surówka i innymi dodatkami.
- Smacznego!
Skomentuj