Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - bezglutenowe
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 35 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 30
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
150gmasła
100gmąki owsianej
130gmąki ziemniaczanej
120gmąki kukurydzianej
3żółtka
80gfruktozy lub cukru
Składniki na wierzch ciasta
3białka
4łyżkicukru pudru
1łyżkamąki ziemniaczanej
400mldrobno posiekanego rabarbaru
400mlpokrojonych truskawek
skórka z ½ cytryny
1łyżeczkasuszonego imbiru
1łyżeczkacukru waniliowego
3łyżkipłatków migdałowych
2łyżkicukru trzcinowego
Instrukcje
Składniki na ciasto umieścić w misce lub na blacie, zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez około 20 minut w lodówce.
Obrany i posiekany drobno rabarbar ( na około 0,5 cm ) posypać cukrem waniliowym, skórką z cytryny i imbirem, wymieszać. Truskawki umyć i pokroić na plastry.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
Na dużą blachę (40 x 28 cm ) wyłożyć papier do wypieków. Ciasto wyjąć z lodówki, na tartce o dużych oczkach zetrzeć 80 % ciasta, rozsypać je na dnie formy, delikatnie dociskając dłonią. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno zrobić się złociste.
Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
Na podpieczony spód równomiernie rozsmarować pianę z białek. Na białka rozłożyć truskawki i rabarbar, zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na owoce , to samo zrobić z płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut. Kiedy ciasto zarumieni się, wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto, przestudzić.