• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem

Aktualizacja: 24 sty, 2019 · Opublikowany: 5 cze, 2013 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Bardzo zdrowe, delikatne ciasto z pianką z białek, na której zapieczone są soczyste truskawki i pyszny rabarbar. Całość przykryta jest tartymi kawałkami kruchego ciasta i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bezglutenowe i oczywiście nadaje się dla osób na takiej diecie z jednym zastrzeżeniem! Jeśli chorujecie na celiakię pamiętajcie, aby mąka owsiana była z certyfikatem! Z tego co się orientuję, to produkowana w Polsce mąka owsiana może zawierać śladowe ilości glutenu. Oczywiście na rynku jest dostępna mąka zagraniczna odpowiedniej jakości i z certyfikatami! Ciasto z truskawkami i rabarbarem proponuję przed podaniem posypać cukrem pudrem i siekaną świeżą miętą. Smacznego!

Print Pin
5 z 3 głosów

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - bezglutenowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 30
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 150 g masła
  • 100 g mąki owsianej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • 80 g fruktozy lub cukru

Składniki na wierzch ciasta

  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml drobno posiekanego rabarbaru
  • 400 ml pokrojonych truskawek
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na ciasto umieścić w misce lub na blacie, zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez około 20 minut w lodówce.
  • Obrany i posiekany drobno rabarbar ( na około 0,5 cm ) posypać cukrem waniliowym, skórką z cytryny i imbirem, wymieszać. Truskawki umyć i pokroić na plastry.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
  • Na dużą blachę (40 x 28 cm ) wyłożyć papier do wypieków. Ciasto wyjąć z lodówki, na tartce o dużych oczkach zetrzeć 80 % ciasta, rozsypać je na dnie formy, delikatnie dociskając dłonią. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno zrobić się złociste.
  • Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
  • Na podpieczony spód równomiernie rozsmarować pianę z białek. Na białka rozłożyć truskawki i rabarbar, zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na owoce , to samo zrobić z płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
  • Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut. Kiedy ciasto zarumieni się, wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto, przestudzić.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem
Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem

« Karmelizowane marchewki
Chleb mieszany z siemieniem lnianym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Nika napisał

    29 marca, 2018 at 4:37 pm

    Witam czy to kruche nadaje sie na pychotke i czy mogę je dzień wczesniej zarobić dzien wcześniej i trzymać w lodówce?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 marca, 2018 at 5:59 pm

      Tak, można i nawet nie trzeba trzymać go w lodówce, wystarczy owinąć je w folię spożywczą i przechować nawet kilka dni 🙂

      Odpowiedz
  2. Judi napisał

    12 marca, 2015 at 11:39 am

    a które z Twoich kruchych bezglutenowych ciast najlepiej nadaje się na mazurka? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 marca, 2015 at 12:42 pm

      Ciasto z powyższego przepisu będzie dobre, ale możesz również wykorzystać ciasto z przepisu na "Tartę bezglutenową z kremem" Ciasto z przepisu na "Truskawkową tartę z mąki ryżowej" również będzie świetne:)

      Odpowiedz
  3. Agnieszka napisał

    23 lipca, 2013 at 10:54 am

    Firma Provena mąkę owsianą bezglutenową produkuje.

    Odpowiedz
  4. gaga napisał

    17 czerwca, 2013 at 3:01 pm

    Witam,,,dodajesz mąkę owsianą?ale ta mąka zawiera gluten!..więc tak do końca to nie jest ciasto kruche bezglutenowe...Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2013 at 4:56 pm

      Tak jak pisałam we wpisie, maka owsiana jest produktem bezglutenowym, ale z pewnym zastrzeżeniem! Mąka owsiana produkowana w Polsce jest ( może być ) zanieczyszczona glutenem, ponieważ produkuje się ją w młynach, w których są przygotowywane również mąki klasyczne z glutenem. W związku z tym jest niebezpieczeństwo, że może być zanieczyszczona. Oczywiście bez problemu można dostać w naszych sklepach mąkę certyfikowaną ( zagraniczną ), która takich zanieczyszczeń nie ma i tę bez obaw można używać do przygotowywania ciast i innych wypieków dla osób uczulonych:) Pozdrawiam gorąco:)

      Odpowiedz
      • mamaGlu napisał

        28 czerwca, 2013 at 10:15 pm

        A jaką mąką można zastąpić mąkę owsiana?by ciasto było bezglutenowe?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          28 czerwca, 2013 at 10:24 pm

          Żeby ciasto było bezglutenowe trzeba użyć owsianej mąki certyfikowanej jeśli nie masz takiej, zastąp tę mąkę np: mąką ziemniaczaną lub ryżową może być też mąka z amarantusa. Robiłam to ciasto w różnych kombinacjach i w każdej wersji wychodzi bardzo dobre:) Pozdrawiam i smacznego:)

          Odpowiedz
          • Natalia napisał

            21 listopada, 2014 at 12:57 pm

            5 stars
            Co prawda owies nie zawiera glutenu, ale zawiera aweninę, która dla "bezglutenowców z przymusu" może być szkodliwa i wywoływać powstawanie przeciwciał 🙂

          • Anna napisał

            21 listopada, 2014 at 8:35 pm

            Badania nad aweniną ciągle trwają... osoby ze zdiagnozowaną celiakią są pod kontrolą lekarzy i wiedzą jakie produkty są dozwolone w ich diecie:) przynajmniej taką mam nadzieję. Natomiast osoby z nietolerancją na gluten mogą sobie pozwolić na spożywanie owsa, a szczególnie tego z certyfikatem 🙂 Pozdrawiam

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}