Wyśmienity szybki deser na bazie dojrzałych bananów.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
190gmąki pszennejtortowa
20gdobrej jakości kakao
1łyżeczkasody
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1szczyptasoli
300gdojrzałych miękkich bananów
180gmiodu
45goleju kokosowegolub innego roślinnego
100gmaślanki
1dużejajko
1łyżkaekstraktu waniliowego
3łyżeczkikawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
1czekolada mlecznalub gorzka
1biała czekolada
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 15 x 28 cm (może być mniejsza keksówka, wtedy chleb będzie wyższy, używałam również formy okrągłej o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami, mąką krupczatką lub tartą bułką.
Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut.