• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Lepki chleb bananowy

Lepki chleb bananowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 23 lut, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Całkiem przypadkiem wstrzeliłam się w międzynarodowy dzień chleba bananowego z tym dzisiejszym przepisem, który przypada 23 lutego. Powiem, tak, lepki chleb bananowy jest wyśmienity, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie dziesięć minut. Nie będziecie mieli wymówki, że nie macie czasu na pieczenie! Chleb jest bardzo wilgotny to oczywiście zasługa bananów i miodu, którego użyłam do przygotowania ciasta. W cieście znajdziecie również dodatek białej i mlecznej czekolady oraz odrobinę kawy. Całość smakuje naprawdę bosko, a z bitą śmietaną lub lodami to już czysta rozpusta!

Chlebek bananowy tak bardzo posmakował moim córkom, że proszą o niego codziennie, przyznaję się, że mi również bardzo przypadł do gustu. Być może to pora roku sprawia, że połączenie bananów i czekolady smakuje tak wyjątkowo. Kanapka zrobiona z chlebka z dodatkiem ulubionego dżemu lub masła orzechowego może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie :). Przepis wykorzystuje bardzo dojrzałe banany takie, które zazwyczaj lądują w koszu, a to najlepsza baza do dzisiejszego przepisu. Zapraszam, spróbujcie, sami może też polubicie ten przepis.

Ciemny lepki chleb bananowy na żółtym talerzu.
Lepki chleb bananowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 190 g mąki pszennej tortowa
  • 1 szczypta soli
  • 20 g dobrej jakości kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g dojrzałych miękkich bananów
  • 180 g miodu
  • 45 g oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 100 g maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • 1 biała czekolada

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 15 x 28 cm (może być mniejsza keksówka, wtedy chleb będzie wyższy, używałam również formy okrągłej o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami, mąką krupczatką lub tartą bułką.
  • Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.

📖 Przepis

lepki chleb bananowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Lepki chleb bananowy

Wyśmienity szybki deser na bazie dojrzałych bananów.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 190 g mąki pszennej (tortowa)
  • 20 g dobrej jakości kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 300 g dojrzałych miękkich bananów
  • 180 g miodu
  • 45 g oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 100 g maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
  • 1 czekolada mleczna (lub gorzka)
  • 1 biała czekolada
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 15 x 28 cm (może być mniejsza keksówka, wtedy chleb będzie wyższy, używałam również formy okrągłej o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami, mąką krupczatką lub tartą bułką.
  • Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Chleb bananowy w formie do pieczenia w tle banany i kawa.
Lepki chleb bananowy

« Ciasto rumowe
Chleb razowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}