Lody truskawkowe z dodatkiem mięty i limonki, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
400mlśmietany 30%zimnej
6łyżekcukru pudrulub do smaku
260gtruskawek
15gświeżych liści mięty
1łyżkaskórki otartej z limonki+ 1 łyżka soku
Instrukcje
Śmietanę ubić, kiedy będzie już puszysta dodać cukier.
Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować razem z miętą, dodać skórkę z limonki, dodać do ubitej śmietany chwilę miksować do połączenia się wszystkich składników.
Masę przelać do maszynki do lodów, mieszać do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów. Jeśli nie macie maszynki do lodów, przelejcie masę do plastikowego pojemnika i zamknijcie go, wstawcie do zamrażalnika. Lody należy mieszać lub miksować przez pierwsze 2-3 godziny chłodzenia co 30 minut, dzięki mieszaniu będą bardziej kremowe i z mniejszą ilością kryształków lodu. Po kilkunastu godzinach mrożenia lody będą gotowe, 10 minut przed podaniem wyjmijcie je z zamrażalnika, aby troszkę odtajały ;).