Majonez na bazie orzechów nerkowca, to idealny majonez dla wegan i nie tylko.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatek
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 10 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
1szklankaorzechów nerkowca
2łyżkisoku z cytryny
2łyżkioctu z jabłek
3łyżkiwody
85mloleju roślinnego
sóldo smaku
musztardado smaku
Instrukcje
Orzechy nerkowca namoczyć przez około 3 godziny jeśli będą bardzo wysuszone to należy moczyć je dłużej, następnie odlać wodę i umieść je w malakserze.
Do orzechów dodać po 1 łyżce octu i soku z cytryny, 2 łyżki wody i 1 łyżkę musztardy, olej oraz szczyptę soli, zmiksować na bardzo gładką masę może potrwać to od kilku do kilkunastu minut to zależy jak mocnym sprzętem dysponujecie.
W międzyczasie spróbujcie powstający majonez i ewentualnie dodajcie więcej soli, musztardy i octu oraz soku z cytryny, miksujcie do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
Po zmiksowaniu i doprawieniu przełożyć majonez do słoiczków, zakręcić.