• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 25 mar, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Majonez bez jajek? Tak, to majonez nie tylko bez jajek, ale też bez skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej bez konserwantów bez cukru, syropów glukozowo-fruktozowych i polepszaczy smaku. Przepis przygotowałam specjalnie dla grupki znajomych, którzy są na diecie bez jajecznej. Oczywiście przepis jest też dla tych wszystkich, którzy szukają smacznego i zdrowego zamiennika klasycznego majonezu.

Głównym składnikiem majonezu są orzechy nerkowca, poza nimi potrzebny będzie olej, musztarda najlepsza byłaby domowa, sól, sok z cytryny i ocet. Z tych kilku prostych składników przygotujecie naprawdę wspaniały gęsty, kremowy i smaczny majonez. Majonezem takim będziecie mogli przyprawić swoje świąteczne sałatki lub udekorować kanapki. W przepisie zaznaczyłam, żeby dodatki takie jak musztarda, ocet, woda i sól dodawać w kilku porcjach. W kilku porcjach i za każdym razem próbujcie i sprawdzajcie, czy konsystencja jest odpowiednio gęsta i smaczna. Każdy z nas ma inne preferencje co do smaku majonezu i nie chciałabym tutaj narzucać ścisłych proporcji. Zaufajcie swoim kubkom smakowym 🙂 Mam nadzieję, że przepis przyda się na święta! Smacznego!

majonez bez jajek
Print Pin
5 z 2 głosów

Majonez bez jajek

Majonez na bazie orzechów nerkowca, to idealny majonez dla wegan i nie tylko.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatek
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z jabłek
  • 3 łyżki wody
  • 85 ml oleju roślinnego
  • sól (do smaku)
  • musztarda (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Orzechy nerkowca namoczyć przez około 3 godziny jeśli będą bardzo wysuszone to należy moczyć je dłużej, następnie odlać wodę i umieść je w malakserze.
  • Do orzechów dodać po 1 łyżce octu i soku z cytryny, 2 łyżki wody i 1 łyżkę musztardy, olej oraz szczyptę soli, zmiksować na bardzo gładką masę może potrwać to od kilku do kilkunastu minut to zależy jak mocnym sprzętem dysponujecie.
  • W międzyczasie spróbujcie powstający majonez i ewentualnie dodajcie więcej soli, musztardy i octu oraz soku z cytryny, miksujcie do uzyskania gęstej i gładkiej masy.
  • Po zmiksowaniu i doprawieniu przełożyć majonez do słoiczków, zakręcić.
  • Majonez przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
  • Smacznego!
majonez bez jajek
majonez bez jajek
« Chleb wieloziarnisty II
Pudding chia »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Paulina napisał

    26 marca, 2016 at 11:50 am

    Aniu,
    bardzo dziękuję za przepis. Zaraz zacznę pracę:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2016 at 4:07 pm

      Bardzo proszę 🙂 i mam nadzieję, że będzie smakował 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}