Pyszne obiadowe danie i bardzo szybkie, koniecznie zapiszcie do swojego kajetu.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
400gświeżego zielonego groszkulub mrożonego
3ząbkiczosnku
80mloliwy z oliwek
400ggreckiego jogurtu
500gmakaronu tylu muszelki
50gorzeszków piniowych
1papryczkachililub 2 łyżeczki płatków chilli
30gświeżych liści bazylii
200gfety
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Instrukcje
Do malaksera wsypać 100 g świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron powinien być al dente. W czasie kiedy makaron gotuje się przygotujmy orzeszki, na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać orzeszki piniowe i płatki chilli, całość smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy orzeszki zaczną się przyrumieniać, potrząsajcie patelnią aby orzeszki równo się prażyły, gotowe zestawić z ognia.
W małym garnuszku zagotować trochę wody z odrobiną soli, na gotującą się wodę wsypać pozostały groszek, ugotować go do miękkości, a następnie odcedzić.
Liście bazylii umyć i osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Makaron dokładnie odcedzić
Przygotować dużą miskę, na jej dno wlać odrobinę zielonego sosu na sos wyłożyć porcję makaronu, część bazylii, część fety i ugotowany groszek, orzeszki z olejem i chilli, czynność powtórzyć.
Całość delikatnie wymieszać nałożyć na talerze na wierzch posypać pozostałymi orzeszkami.
Smacznego!
Notatki
Co do proponowanej ilości papryczki chilli, zawsze stosujecie zasadę stopniowego dodawania przypraw! Należy zaczynać od minimalnej ilości proponowanej ostrej przyprawy i dodawać wedle własnego smaku. Ja osobiście dodałam odrobinę więcej papryczki niż zaproponowałam w przepisie, ale wiem, że dla wielu byłaby to ilość zabójcza ;)