• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Makaron z groszkiem

Makaron z groszkiem

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 15 Paź, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym z surowego zielonego groszku, czosnku i jogurtu naturalnego. Dziwne połączenie? Tak, odrobinę dziwne i zupełni inne od dobrze znanych mam włoskich sosów podawanych do makaronu.

"Surowy" i zimny sos należy dodać do gorącego makaronu i tutaj należy uważać i dodać go porcjami. Wymieszanie od razu całej porcji gorącego makaronu z zimnym sosem może spowodować, że sos zetnie się, a to zepsuje danie. Smak dania nie będzie już tak dobry no i wiele stracie na atrakcyjności. Do przygotowania makaronu konieczna jest naprawdę spora ilość świeżych liści bazylii, orzeszki piniowe smażone w płatkach chilli i ser feta.

Przepis zaczerpnęłam z kuchni jerozolimskiej, gdzie wymieszały się smaki i nietypowe połączenia kuchni palestyńskiej, tureckiej i ormiańskiej. Przepis jest właśnie efektem mieszanki kuchni z różnych kultur. Gorąco polecam makaron z groszkiem to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, danie, które pięknie wygląda i co bardzo ważne jest szybkie i łatwe do przygotowania!

makaron z groszkiem
Print Pin
5 from 5 votes

Makaron z groszkiem

Pyszne obiadowe danie i bardzo szybkie, koniecznie zapiszcie do swojego kajetu.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 400 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 400 g greckiego jogurtu
  • 500 g makaronu tylu muszelki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 papryczka chili lub 2 łyżeczki płatków chilli
  • 30 g świeżych liści bazylii
  • 200 g fety
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

🔪 Instrukcje

  • Do malaksera wsypać 100 g świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron powinien być al dente. W czasie kiedy makaron gotuje się przygotujmy orzeszki, na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać orzeszki piniowe i płatki chilli, całość smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy orzeszki zaczną się przyrumieniać, potrząsajcie patelnią aby orzeszki równo się prażyły, gotowe zestawić z ognia.
  • W małym garnuszku zagotować trochę wody z odrobiną soli, na gotującą się wodę wsypać pozostały groszek, ugotować go do miękkości, a następnie odcedzić.
  • Liście bazylii umyć i osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Makaron dokładnie odcedzić
  • Przygotować dużą miskę, na jej dno wlać odrobinę zielonego sosu na sos wyłożyć porcję makaronu, część bazylii, część fety i ugotowany groszek, orzeszki z olejem i chilli, czynność powtórzyć.
  • Całość delikatnie wymieszać nałożyć na talerze na wierzch posypać pozostałymi orzeszkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Co do proponowanej ilości papryczki chilli, zawsze stosujecie zasadę stopniowego dodawania przypraw! Należy zaczynać od minimalnej ilości proponowanej ostrej przyprawy i dodawać wedle własnego smaku. Ja osobiście dodałam odrobinę więcej papryczki niż zaproponowałam w przepisie, ale wiem, że dla wielu byłaby to ilość zabójcza 😉
makaron z groszkiem
makaron z groszkiem

Przepis zaczerpnięty z książki "Jerozolima"

Poprzedni wpis « Szarlotka
Kolejny wpis Sernik z figami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Alicja napisał

    19 października, 2015 at 6:44 pm

    Kiedyś w tv widziałam przepis na makaron z groszkiem, włoszka gotowała, to był program coś tam " na wielki apetyt". Kilka plasterków szynki pokroić cienko jak frytki, szalotkę drobno posiekać. Łyżka oliwy na patelnię, zeszklić cebulkę- nie zrumieniać. Dodać szynkę, podsmażyć, na to puszkę groszku lub mrożony- nie dusić, ma się podgrzać. Dodać trochę wody spod gotowania makaronu ( sosik!), doprawić solą i pieprzem- ostrożnie, szynka jest już dość przyprawiona. Dodać makaron, wymieszać z sosem, można dodać parmezan.
    U mnie w domu przebój, szybkie danie, pół godziny trwa przygotowanie. Najczęściej używam szynki szwarcwaldzkiej, groszek z puszki.
    Inne b. szybkie danie to makaron z sosem serowym: potrzebny nam makaron- kolanka, muszelki lub rurki- ugotować. W rondelku zagrzać śmietankę- taką jak do kawy, wrzucić kawałek sera pleśniowego- u mnie Lazur- ma się rozpuścić. Wymieszać z makaronem, posypać solidną porcją zieleniny- u mnie szpinak świeży lub natka. Nie doprawiam niczym, ser pleśniowy daje swój smak. Pycha.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia