Wspaniałe ciasto drożdżowe wypełnione makiem i bakaliami, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasto
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
520gmąki pszennej
30gświeżych drożdżylub 15 g suchych
250mlmleka
100gmasła
100gcukru
1średniejajko
2żółtka
1łyżka cukru waniliowego
1szczyptasoli
Składniki na nadzienie
450gmaku
2białka
200gcukru
40gmasła
2łyżkimiodu
150grodzynek
60gsuszonej żurawiny
70gkandyzowanej skórki z pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny
1łyżkaekstraktu waniliowegolub kilka kropel aromatu migdałowego
50mllikieru Amaretto lub rumu
Dodatkowo
1białko do posmarowania placków
orzechywiórki lub inne bakalie do posypania wierzchu
lukier lub cukier puder
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!
Przygotowanie nadzienia
Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.
Wykonanie makowca
Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.
Smacznego!
Notatki
Do polukrowania makowców można użyć gotowego lukru lub przygotować lukier błyskawiczny. Wystarczy wymieszać 1,5 szklanki cukru pudru i sok z około ½ cytryny. Następnie pędzlem rozprowadzić lukier po wierzchu makowców i posypać dodatkami.