• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Makowiec

Makowiec

Aktualizacja: 7 gru, 2020 · Opublikowany: 20 lis, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie jest!  Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość 48 centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce!

Kawałki makowca na białym talerzu w tle duży piękny makowiec polany lukrem.
Makowiec
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍳 Wykonanie makowca
  • 💡Co zrobić, żeby makowiec nie pękał
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 średnie jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 450 g maku
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
  • 50 ml likieru Amaretto lub rumu

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
  • Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!

Przygotowanie nadzienia

  • Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.

🍳 Wykonanie makowca

  • Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
  • Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
  • Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
  • Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
  • Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.

💡Co zrobić, żeby makowiec nie pękał

Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć. To jest główny powód pękania wierzchu ciasta, ale jest na to prosty sposób. Wystarczy, że owiniemy przygotowane strucle makowe pergaminem, papier ograniczy niekontrolowany rozrost i zapobiegnie pęknięciom. W przepisie poznacie wszystkie szczegóły dotyczące pieczenia.

Inspirację zaczerpnęłam z książki Marka Łebkowskiego " Najlepsze przepisy kuchni polskiej".  W książce znajdziecie wiele tradycyjnych przepisów nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

📖 Przepis

makowiec
Print Pin
5 z 2 głosów

Makowiec

Wspaniałe ciasto drożdżowe wypełnione makiem i bakaliami, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasto
Porcji 2
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 średnie jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 450 g maku
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
  • 50 ml likieru Amaretto lub rumu

Dodatkowo

  • 1 białko do posmarowania placków
  • orzechy (wiórki lub inne bakalie do posypania wierzchu)
  • lukier lub cukier puder
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
  • Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!

Przygotowanie nadzienia

  • Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.

Wykonanie makowca

  • Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
  • Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
  • Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
  • Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
  • Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do polukrowania makowców można użyć gotowego lukru lub przygotować lukier błyskawiczny. Wystarczy wymieszać 1,5 szklanki cukru pudru i sok z około ½ cytryny.
Następnie pędzlem rozprowadzić lukier po wierzchu makowców i posypać dodatkami.
Na białym talerzu kawałek makowca z widocznym ślimaczkiem makowym między drożdżowym ciastem.
Makowice
« Barszcz czerwony z uszkami
Bułki hamburgerowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    20 grudnia, 2019 at 10:33 pm

    Dzień dobry! Czy kupując mak mielony trzeba to gotować?
    Dorota

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2019 at 3:49 pm

      Nie, wystarczy zalać go gorącą wodą i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie odcedzić i postępować tak, jak w przepisie.

      Odpowiedz
  2. sylwia napisał

    31 października, 2014 at 10:21 pm

    Nigdy nie robiłam makowca. Jutro będę testować ale mam pytanie: kiedy zdjąć papier?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2014 at 6:56 pm

      Przepraszam Cię Sylwio, że dopiero dziś odpowiadam na pytanie ( dopiero wróciliśmy do domu ). Jeśli jeszcze nie upiekłaś makowca, to papier zdejmujesz po upieczeniu, a przed lukrowaniem 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    20 listopada, 2013 at 10:02 pm

    Ależ piękne!
    Moja Babcia zawsze robi takie na Święta, ja się jeszcze nie odważyłam...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2013 at 10:15 pm

      Dziękuję. Namawiam Cię do spróbowania, na początek z połowy porcji 😉 Przyznaję bez bicia, że to mój pierwszy raz i wyszedł takie jak widać 🙂 Do tej pory piekł tata, ale chyba w tym roku zwolnię go z obowiązku 😉

      Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    20 listopada, 2013 at 3:27 pm

    Ooooo :)...jest i król wśród bożonarodzeniowych ciast!!!Przepis już drukuję i będzie czekał na wypróbowanie!!!Mam nadzieję,że z pozytywnym skutkiem;)

    Odpowiedz
  5. Natalia napisał

    20 listopada, 2013 at 9:18 am

    Pięknie wygląda! 🙂 Aż się chce świąt 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2013 at 9:22 am

      Dziękuję 😉 To prawda, bardzo świątecznie się zrobiło:))), a makowiec przepyszny! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →