Portugalskie pączki, ale najbardziej znane na Hawajach w Honolulu, ustawiają się tam długie kolejki po te puszyste pączki i to przez cały rok!
Autor Anna
Kuchnia Portugalska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 1 godzinagodzina
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 28
Autor Anna
Składniki
3szklankimąki pszennej
8gświeżych drożdżylub 1 płaska łyżeczka suchych
⅓szklankidrobnego cukru
1szczyptasoli
3średniejajka
⅔szklankimleka
2łyżkiwody
¼szklankiśmietany 18 %
2łyżkimasła
Dodatkowo
olej do smażenia
dżem do nadziewania pączków
drobny cukier
cynamon
Instrukcje
Mleko, wodę i masło podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia się masła, odstawić.
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać mąkę z *drożdżami na przemian z podgrzanym mlekiem na końcu śmietanę i sól, wyrobić jednolite, dość klejące ciasto. Ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.
Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm, będzie potrzebne około 28 sztuk.
Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, oprószyć je odrobinkę z góry, rozwałkować na grubość około 1 cm.
Przy pomocy okrągłego naczynia lub foremki do wycinania, wykroić pączki, każdy wykrojony placuszek ułożyć na przygotowanym kwadracie z papieru, który następnie ułożyć na blaszce. Pączki przykrywamy ściereczką, a na ściereczkę kładziemy folię spożywczą, która zapobiegnie wysuszeniu ciasta.
Przygotowane pączki odstawić na około 1 h lub do napuszenia, ważne, aby pączki nieprzerosły.
Do rondla lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać do temperatury 175 st C.
Na rozgrzany olej wkładamy pączki razem z papierem po kilku sekundach papier powinien odkleić się od pączka, przy pomocy szczypiec kuchennych wyjmujemy papier z oleju. Pączki pieczemy z dwóch stron na złoty kolor.
Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do szprycy nakładamy dżem i szprycujemy je, kiedy są jeszcze ciepłe, następnie obtaczamy w cukrze.
Smacznego!
Notatki
- Formując pączki można użyć oleju zamiast podsypywać mąką. - Pączki można również smażyć nakładając porcję ciasta łyżką, tak jak robimy to w przy pieczeniu racuchów zamiast wałkować i wykrawać okrągłe kształty. - Ciasto jest bardzo klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, dzięki takiej konsystencji pączki po usmażeniu są bajecznie miękkie :) *Drożdże świeże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki, odstawiamy na chwilę do spienienia.