• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Okazje » Karnawał » Malasadas portugalskie pączki

Malasadas portugalskie pączki

Aktualizacja: 25 cze, 2020 · Opublikowany: 11 lut, 2015 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Portugalskie pączki Malasadas poznaliśmy nie w Portugalii, ale na Hawajach! Szukając atrakcji w okolicach Honolulu, okazało się, że punktem obowiązkowym każdej wycieczki jest odwiedzenie cukierni Leonard's. Nie mogliśmy tego punktu pominąć! Podjechaliśmy więc zakupić kilka pączków na deser, które miały być zjedzone na jednej z dzikich plaży. Choć byliśmy tam wcześnie rano czekała na nas już spora kolejka, ale to raczej normalny widok przed tym lokalem. Cukiernia cieszy cię ogromną popularnością! Hawajskie Malasady są wyjątkowe dzięki swoim niecodziennym smakom kremów. Można zamówić pączka z nadzieniem typowo hawajskim, a będzie to kremem z dodatkiem orzechów macadamia lub orzechów kokosowych z posypką cynamonową, cukrową...

Malasadas - pączki portugalskie
Malasadas portugalskie pączki

Pączki - Malasadas, są przygotowywane z bardzo rzadkiego ciasta, co sprawia, że po usmażeniu pączki są niezwykle miękkie i delikatne. Jest kilka sposobów na ich przygotowanie. Najłatwiejszy sposób to nakładanie ciasta łyżką na rozgrzany olej, podobnie jak racuchy. Drugi sposób to formowanie okrągłych bułeczek lub wycinanie ich z rozwałkowanego kawałka ciasta. W drugim sposobie jest jedna niedogodność, a mianowicie ciasto jest tak delikatne, że trudno przenieść je na olej nie uszkadzając ich. Znalazłam i na to sposób 🙂

Przygotowane pączki układam na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i pozostawiam je do ponownego wyrośnięcia. Kiedy są już gotowe do pieczenia, chwytam za papier i całość umieszczam w oleju. Po kilku sekundach w gorącym oleju pączek odkleja się od papieru. Papier usuwam, a pączek piękny i okrągły smaży się w nienaruszonej formie 🙂 Moje Malasady są w wersji Polskiej, z dżemem malinowym i truskawkowym. Hawajsko-portugalski akcent, to otoczka z cynamonowego cukru. Pamiętajcie, pączki najlepsze są na ciepło, zapraszam!!!

Print Pin
4,50 z 2 głosów

Malasadas - pączki portugalskie

Portugalskie pączki, ale najbardziej znane na Hawajach w Honolulu, ustawiają się tam długie kolejki po te puszyste pączki i to przez cały rok!
Autor Anna
Kuchnia Portugalska
Rodzaj Desery
Porcji 28
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży (lub 1 płaska łyżeczka suchych)
  • ⅓ szklanki drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 średnie jajka
  • ⅔ szklanki mleka
  • 2 łyżki wody
  • ¼ szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • dżem do nadziewania pączków
  • drobny cukier
  • cynamon
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko, wodę i masło podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia się masła, odstawić.
  • Do miski miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać mąkę z *drożdżami na przemian z podgrzanym mlekiem na końcu śmietanę i sól, wyrobić jednolite, dość klejące ciasto. Ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.
  • Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
  • Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm, będzie potrzebne około 28 sztuk.
  • Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, oprószyć je odrobinkę z góry, rozwałkować na grubość około 1 cm.
  • Przy pomocy okrągłego naczynia lub foremki do wycinania, wykroić pączki, każdy wykrojony placuszek ułożyć na przygotowanym kwadracie z papieru, który następnie ułożyć na blaszce. Pączki przykrywamy ściereczką, a na ściereczkę kładziemy folię spożywczą, która zapobiegnie wysuszeniu ciasta.
  • Przygotowane pączki odstawić na około 1 h lub do napuszenia, ważne, aby pączki nieprzerosły.  
  • Do rondla lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać do temperatury 175 st C.
  • Na rozgrzany olej wkładamy pączki razem z papierem po kilku sekundach papier powinien odkleić się od pączka, przy pomocy szczypiec kuchennych wyjmujemy papier z oleju. Pączki pieczemy z dwóch stron na złoty kolor.
  • Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Do szprycy nakładamy dżem i szprycujemy je, kiedy są jeszcze ciepłe, następnie obtaczamy w cukrze.
  • Smacznego!

📋 Notatki

- Formując pączki można użyć oleju zamiast podsypywać mąką.
- Pączki można również smażyć nakładając porcję ciasta łyżką, tak jak robimy to w przy pieczeniu racuchów zamiast wałkować i wykrawać okrągłe kształty.
- Ciasto jest bardzo klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, dzięki takiej konsystencji pączki po usmażeniu są bajecznie miękkie 🙂
*Drożdże świeże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki, odstawiamy na chwilę do spienienia.
  • Malasadas - pączki portugalskie
  • Malasadas - pączki portugalskie
  • Malasadas - pączki portugalskie
  • Malasadas - pączki portugalskie
Hawaje Honolulu
Malasadas - pączki portugalskie
Malasadas portugalskie pączki
« Sernik tęczowy
Rozetki - bezglutenowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kuba napisał

    08 czerwca, 2019 at 6:38 pm

    Pani Ania, a ta smietanka 18% to do czego?
    Pozdrawiam Kuba

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 czerwca, 2019 at 7:28 pm

      Do ciasta, ale gdzieś się zagubiła w punktach wykonania ciasta 😉 Pączki polecam, są mega pyszne i puszyste, pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
      • Kuba napisał

        08 czerwca, 2019 at 7:38 pm

        Kurcze.... zrobiłem bez. Mam nadzieję, że wyjdą. Pozdrawiam Kuba

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          08 czerwca, 2019 at 11:34 pm

          Wyjdą, wyjdą 😄 i mam nadzieję, że będą smakowały!

          Odpowiedz
  2. Marta napisał

    11 lutego, 2015 at 8:21 pm

    Właśnie pichcę teraz z mamą pączusie na jutro ale takie tradycyjne poleskie z dziką różą mrr jutro na pewno nie liczę kalorii

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2015 at 9:58 pm

      Jutro liczyć kalorii nie należy! Choć powiem szczerze, że jutro to ja już bez pączków kawę wypiję, przez dwa dni około 60 pączków upiekłam...dzieląc to na pięć głów to i tak skandaliczna ilość przypadła na osobę 😉 Życzę Wam smacznego! a pączek z dziką różą najlepszy!!!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}