Mozarella troszkę inaczej niż zwykle, aromatyczna bardzo wyrazista w smaku, pyszna!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 10 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
250gmozzarelli
Składniki na marynatę
½łyżeczkikminu rzymskiegocałego
8łyżekoliwyz oliwek
2łyżkioleju rzepakowegotłoczonego na zimno
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
20sztukbazyliiświeże listki
½łyżeczkioreganoświeże listki drobno posiekane
skórka z cytrynyotarta
2łyżkisoku z cytryny
sóldo smaku
Dodatkowo
pomidory
bagietka lub chleb
grubo mielony czarny pieprz
Instrukcje
Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać.
Mozzarellę porozrywać na drobne kawałki dodać ją do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszać. Ser pozostawić w przykrytej miseczce lub innym zamykanym naczyniu przynajmniej 3 godziny lub na całą noc w tym czasie ser dokładnie zamarynuje sie i przejdzie smakami.
Pomidory kroimy na małe kawałki, rozkładamy na nie przygotowany ser, polewamy marynatą i posypujemy pieprzem.