• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Marynowana mozzarella

Marynowana mozzarella

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 12 wrz, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Marynowana mozzarella to jeden z moich ulubionych dodatków do pysznego domowego pieczywa. Mozzarella najlepiej smakuje z bazylią i pomidorami i to jest fakt! Jeśli zgadzacie się z tym stwierdzeniem, to koniecznie spróbujcie mozzarelli z tego przepisu. Marynowanie w aromatycznej dobrej oliwie z pierwszego tłoczenia z dodatkiem kminu rzymskiego, czosnku, skórki cytryny i aromatycznej bazylii. To sprawia, że ser nabiera obłędnego smaku i aromatu.

Niezbędnym dodatkiem do marynowanej mozzarelli są soczyste, dojrzałe letnie pomidory i smaczne pieczywo. Kanapka przygotowana z tak przygotowanym serem i pomidorami jest bardzo, bardzo smaczna!  Powiem szczerze, że można uzależnić się od tak pysznej przystawki, jak marynowana mozzarella Świetne danie na śniadanie, lunchy lub kolację.

Marynowany ser może spędzić kilka dni w zamkniętym pojemniku oczywiście w lodówce, ale u mnie może przetrwać tylko jedną dobę. U nas znika on błyskawicznie! Ser można podawać nie tylko z pomidorami w bardziej rozbudowanej wersji, można podać go w towarzystwie oliwek, kaparów i fig. Przepis ten zaczerpnęłam z książki "Obfitość" w której można znaleźć wiele inspirujących i pysznych dań. Wyśmienite, proste i szybkie i to lubię. Życzę Wam smacznego i gorąco polecam!

marynowana mozzarella
Print Pin
5 z 3 głosów

Marynowana mozzarella

Mozarella troszkę inaczej niż zwykle, aromatyczna bardzo wyrazista w smaku, pyszna!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mozzarelli

Składniki na marynatę

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (całego)
  • 8 łyżek oliwy (z oliwek)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 20 sztuk bazylii (świeże listki)
  • ½ łyżeczki oregano (świeże listki drobno posiekane)
  • skórka z cytryny (otarta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (do smaku)

Dodatkowo

  • pomidory
  • bagietka lub chleb
  • grubo mielony czarny pieprz
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać.
  • Mozzarellę porozrywać na drobne kawałki dodać ją do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszać. Ser pozostawić w przykrytej miseczce lub innym zamykanym naczyniu przynajmniej 3 godziny lub na całą noc w tym czasie ser dokładnie zamarynuje sie i przejdzie smakami.
  • Pomidory kroimy na małe kawałki, rozkładamy na nie przygotowany ser, polewamy marynatą i posypujemy pieprzem.
  • Podajemy z pieczywem.
  • Smacznego!
marynowana mozzarella
marynowana mozzarella
« Smoothie z jarmużem
Sernik malinowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kasiac napisał

    12 września, 2016 at 7:52 pm

    nie robiłam jeszcze marynowanej mozzarelli. Wygląda wspaniale, jak też i kanapka 🙂 Pyszna kolorowa przystawka!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2016 at 10:10 pm

      Dziękuję i zapraszam do spróbowania mozzarella jest obłędna 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}