Przepyszne bułeczki maślane ideale na śniadanie lub podwieczorek
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
620gmąki pszennej
1opakowaniecukru waniliowego
40gcukru
90gmasła
20gświeżych drożdży
2średniejajka
240mlmleka
1szczyptasoli
Dodatkowo
1małejako
1łyżkamleka
Instrukcje
W rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy, wymieszać składniki suche. Na środku zrobić dołek wbić jajka, wlać letnie mleko z rozmieszanymi drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie już jednolite dolać masło i dalej wyrabiać ciasto przez około 2-3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h lub do podwojenia objętości.
Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie uciskanie całej powierzchni ciasta. Następnie podzielić ciasto na 10 równych części, każdej uformować okrągłą bułeczkę. Do formy o średnicy 22-23 cm włożyć bułeczki układać je z zachowaniem odstępów między nimi, bułeczki podczas wyrastania urosną i połączą się. Formę z bułeczkami przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
PIekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 -20 minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę i przestudzić.