• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Maślane bułeczki

Maślane bułeczki

Aktualizacja: 30 mar, 2020 · Opublikowany: 7 maj, 2019 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś zapraszam Was na pyszne maślane bułeczki! Bułeczki są puszyste, mają sprężyste wilgotne ciasto o wspaniałym maślanym smaku. Bułki są lekko słodkie i idealne smakują z dodatkiem dżemu lub domowej pysznej konfitury. Można podać je na śniadanie lub podwieczorek. Zapewniam, że nikogo nie trzeba prosić dwa razy, żeby ich spróbował, znikają błyskawicznie.

Dlatego też zachęcam, żeby zrobić je z podwójnej porcji. Z przygotowanego ciasta można od razu upiec część bułek, a z pozostałej części ciasta upiec bułeczki następnego dnia. Wystarczy, że uformujecie bułeczki i włożycie je do lodówki. Uformowane bułki najlepiej ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między nimi. Przez noc urosną!i Oczywiście pod przykryciem, aby ciasto nie obeschło. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i upiec bułki, wcześniej pomalujcie je rozbełtanym jajkiem.

Autorka przepisu napisała, że ciasto można przechowywać nawet do 5 dni w lodówce. Co ciekawe można też ciasto mrozić i przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Mrozimy uformowane już bułki, a z zamrażalnika wyjmujemy na 3-4 godziny przed planowanym pieczeniem. W tym czasie zdążą rozmrozić się i urosnąć. Może warto mieć taki zapas na chwilę wielkiego głodu! Częstujcie się przepisem na maślane bułeczki 🙂

maslane buleczki
Print Pin
5 z 2 głosów

Maślane bułeczki

Przepyszne bułeczki maślane ideale na śniadanie lub podwieczorek 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 620 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 90 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • 240 ml mleka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 małe jako
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
  • Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy, wymieszać składniki suche. Na środku zrobić dołek wbić jajka, wlać letnie mleko z rozmieszanymi drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie już jednolite dolać masło i dalej wyrabiać ciasto przez około 2-3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h lub do podwojenia objętości.
  • Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie uciskanie całej powierzchni ciasta. Następnie podzielić ciasto na 10 równych części, każdej uformować okrągłą bułeczkę. Do formy o średnicy 22-23 cm włożyć bułeczki układać je z zachowaniem odstępów między nimi, bułeczki podczas wyrastania urosną i połączą się. Formę z bułeczkami przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • PIekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 -20  minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę i przestudzić.
  • Smacznego.
maslane buleczki
maslane buleczki

Przepis podejrzany i delikatnie zmodyfikowany z tej strony

« Sernik czekoladowo-kokosowy
Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Celina napisał

    30 marca, 2020 at 1:43 am

    A co z drożdżami, chyba zapomniałaś dodać, jak bułeczki wyrosną? Celina

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 marca, 2020 at 12:57 pm

      W przepisie jest 20 g drożdży, natomiast w opisie gdzieś zginęły, ale już dopisałam, żeby było jasne, że trzeba je dodać. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →