Fantastyczne mięciutkie bułeczki idealne ze słodkimi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
320gmąki pszennej
40gcukru
10gświeżych drożdżylub ½ opakowania instant
37gmasłaroztopionego
125mlmleka
2sztukijajekśredniej wielkości
80gciemniej czekoladylub mlecznej, albo mieszanki, można dodać białą
⅓łyżeczkisoli
Dodatkowo
1sztukajajko
1łyżkamleka
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.
Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą masłem, wyrobić gładkie ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników, a na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.