• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Maślane bułeczki z czekoladą

Maślane bułeczki z czekoladą

Aktualizacja: 28 gru, 2021 · Opublikowany: 11 gru, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś mięciutkie maślane bułeczki z czekoladą! Jest to propozycja na to idealny podwieczorek lub przekąska do pracy, szkoły lub na piknik. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego dżemu czy też miodu. Przygotowanie ich nie sprawi Wam żadnego problemu, ponieważ ciasto jest bardzo przyjemne w konsystencji. Do bułek użyłam mieszanki czekolady białej i ciemnej, ale możecie wykorzystać dowolną ulubioną czekoladę. Oczywiście bułki można upiec bez jej dodatku lub zamienić na rodzynki, suszoną żurawinę lub krówki pokrojone w drobną kosteczkę. Bułki są bardzo smaczne, delikatne i pachnące myślę, że na taką bułeczkę skusi się każdy!

Przejdź do:
  • 🧂 Składniki
  • 🔪 Instrukcje jak przygotować maślane bułeczki z czekoladą
  • 🥯 Inne propozycje bułeczek
  • 📖 Przepis

🧂 Składniki

składniki na bułeczki umieszczone w miseczkach
maslana buleczk z czekolada
  • mąka
  • cukier
  • drożdże
  • masło
  • mleko
  • jajka
  • czekolada
  • sól

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🔪 Instrukcje jak przygotować maślane bułeczki z czekoladą

1

Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.

składniki na bułeczki odmierzone w miseczkach
w dużej misce składniki na ciasto na bułeczki
maslane-buleczki-z-czekolada
2

Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą i masłem, wyrobić gładkie ciasto.

3

Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

wyrobione ciasto na maślane bułeczki z czekoladą
maslane-buleczki-z-czekolada
wyrośnięte ciasto na bułeczki
maslane buleczki z czekolada
4

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.

5

Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

uformowane bułeczki ułożone w formie do pieczenia
maslane buleczki z czekolada
wyrośnięte bułeczki malowane jajkiem
maslane buleczki z czekolada
6

Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.

7

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.

maślane bułeczki w białej okrągłej formie w tle dżem
maslane-buleczki-z-czekolada

🥯 Inne propozycje bułeczek

Bułki są bardzo prostym i szybkim sposobem na przygotowanie pysznego podwieczorku, śniadania czy też dodatku do dań głównych. Mogą być tak jak te dzisiejsze na słodko lub w wersji wytrawnej bułki do hamburgerów, lub fenomenalne Bajgle Greckie Simiti. Poniżej zamieszczam kilka smacznych i łatwych propozycji, które możecie przygotować dla swoich bliskich. Więcej przepisów na bułki słodkie i wytrawne znajdziecie w menu głównym pod hasłem bułki i bułki na słodko. Częstujcie się do woli!

  • Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki gryczano słonecznikowe
  • Bułeczki hamburgerowe
  • Drożdżówki z malinami

📖 Przepis

maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Maślane bułeczki z czekoladą

Fantastyczne mięciutkie bułeczki idealne ze słodkimi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 10
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 320 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży (lub ½ opakowania instant)
  • 37 g masła (roztopionego)
  • 125 ml mleka
  • 2 sztuki jajek (średniej wielkości)
  • 80 g ciemniej czekolady (lub mlecznej, albo mieszanki, można dodać białą)
  • ⅓ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę i suche drożdże, ze świeżych zrobić rozczyn.
    składniki na bułeczki odmierzone w miseczkach
  • Dodać wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą masłem, wyrobić gładkie ciasto.
    w dużej misce składniki na ciasto na bułeczki
  • Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić do połączenia się składników, a na koniec dodać posiekaną czekoladę.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
    wyrobione ciasto na maślane bułeczki z czekoladą
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
    wyrośnięte ciasto na bułeczki
  • Układać je w okrągłej formie z zachowaniem odległości. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
    uformowane bułeczki ułożone w formie do pieczenia
  • Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
    wyrośnięte bułeczki malowane jajkiem
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 18-20 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z bułeczkami na kratkę i wystudzić.
    maślane bułeczki w białej okrągłej formie w tle dżem
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
  • maślane bułeczki w białej okrągłej formie w tle dżem
« Dżem z zielonych pomidorów
Piernikowe ciasto do góry nogami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →