Delikatne kruche ciasto, dżem malinowy i lekki krem koksowy to wspaniały deser Wielkanocny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 35 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
125gmąki krupczatki
75gmąki pszennej
100gmasła
30gcukru
2łyżkiśmietany
3łyżkiwiórków kokosowych
Składniki na krem
130gserka mascarpone
100gśmietany 30%
2łyżkicukru pudru
4łyżkiwiórków kokosowych
Dodatkowo
8łyżekdżemu malinowego
wiórki kokosowedo dekoracji
Instrukcje
Do miski wsypać mąki, cukier, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło ze składnikami suchymi, kiedy ze składników powstanie masa przypominając mokry piasek można dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, następnie uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek (ułożyć go na blaszce, może to być kształt jaja lub koło o średnicy około 21 cm. Z resztek ciasta można wyciąć maleńkie listeczki lub uformować wałeczek, który należy przykleić na białko do spodu ciasta tworząc brzeg. Środek ciasta nakłóć widelcem, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy ciasto stygnie można przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i wiórki kokosowe delikatnie zmiksować następnie dodać ubitą śmietanę całość zmiksować.
Na wystudzony spód ciasta rozsmarować kilka łyżek dżemu na dżem nałożyć krem kokosowy delikatnie rozsmarować. Wierzch mazurka udekorować wiórkami kokosowymi. Do dekoracji można użyć malin liofilizowanych lub świeżych malin. Mazurek przechowujemy w lodówce.