• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Mazurki » Mazurek kokosowo-malinowy

Mazurek kokosowo-malinowy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 kwi, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wielkanocne desery to różnego rodzaju baby drożdżowe, ucierane i piaskowe, serniki no i oczywiście mazurki. Dziś pieczemy mazurek kokosowo-malinowy na kruchym cieście. Mazurki to bardzo proste ciasta i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawiło, że spód mazurka jest delikatny i bardzo kruchy. Krem jest banalnie prosty, bo przygotowany na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z wiórkami kokosowymi. Żeby całość nie była mdła, na spód kruchego ciasta dodałam dżem malinowy, który nadał lekko kwaskowego smaku. Oczywiście możecie użyć innego dżemu, tutaj panuje dowolność 🙂 Kruche ciasto możecie upiec kilka dni przed ostatecznym wykończeniem mazurka, po upieczeniu i wystudzeniu należy zawinąć kruchy spód w folię spożywczą i przechować w chłodnym miejscu do czasu udekorowania mazurka kremem. Przygotowanie kremu zajmuje dosłownie dziesięć minut, więc można zrobić to na ostatnią chwilę. Zapraszam i życzę smacznego!

Print Pin
5 z 1 głosu

Mazurek kokosowo-malinowy

Delikatne kruche ciasto, dżem malinowy i lekki krem koksowy to wspaniały deser Wielkanocny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 125 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na krem

  • 130 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąki, cukier, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło ze składnikami suchymi, kiedy ze składników powstanie masa przypominając mokry piasek można dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, następnie uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek (ułożyć go na blaszce, może to być kształt jaja lub koło o średnicy około 21 cm. Z resztek ciasta można wyciąć maleńkie listeczki lub uformować wałeczek, który należy przykleić na białko do spodu ciasta tworząc brzeg. Środek ciasta nakłóć widelcem, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy ciasto stygnie można przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i wiórki kokosowe delikatnie zmiksować następnie dodać ubitą śmietanę całość zmiksować.
  • Na wystudzony spód ciasta rozsmarować kilka łyżek dżemu na dżem nałożyć krem kokosowy delikatnie rozsmarować. Wierzch mazurka udekorować wiórkami kokosowymi. Do dekoracji można użyć malin liofilizowanych lub świeżych malin. Mazurek przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
mazurek kokosowo-malinowy
mazurek kokosowo-malinowy
« Babka piaskowa pomarańczowa
Mazurek Matcha »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}