Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Muffinki z jeżynami i świeżą miętą
Pyszne i bardzo proste.
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Ciastka
Przygotowanie
10
minuty
minuty
Gotowanie
25
minuty
minuty
Całkowity czas
35
minuty
minuty
Porcje
12
Autor
Anna
Składniki
1
szklanka
mleka
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
2
duże
jajka
¼
szklanki
oleju
60
g
masła - roztopionego
1
szczypta
soli
skórka otarta z 2 cytryn
¼
łyżeczki
sody
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2 ⅔
szklanki
mąki
⅓
szklanki
brązowego cukru
½
szklanki
cukru
1 ⅓
szklanki
jeżyn
2
łyżki
bardzo drobno siekanej mięty
Instrukcje
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre oraz siekaną miętę.
Połączyć składniki suche z mokrymi, krótko mieszając, najlepiej widelcem, na koniec dodać jeżyny, wymieszać.
Ciasto nałożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotami, ciasto nakładać do ¾ wysokości papilotów.
Piec w temperaturze 180° przez 20 - 25 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Smacznego!