• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Muffiny i babeczki » Muffinki z jeżynami i świeżą miętą

Muffinki z jeżynami i świeżą miętą

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 30 lip, 2012 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Muffinki z jeżynami i świeżą miętą, błyskawiczna słodkość do kawki. Dziś po powrocie z wakacji bardzo zachciało się nam czegoś słodkiego. Wybór padł ma muffinki, szybkie wykonanie, składniki w szafkach jeżyny na krzaku. Te dzisiejsze są delikatnie słodkie z kwaskowym środkiem jeżynowym i delikatnym posmakiem świeżej mięty. Jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie trochę więcej cukru do ciasta lub udekorujcie polewą lukrową.

Print Pin
5 z 1 głosu

Muffinki z jeżynami i świeżą miętą

Pyszne i bardzo proste.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki oleju
  • 60 g masła - roztopionego
  • 1 szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ⅔ szklanki mąki
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ⅓ szklanki jeżyn
  • 2 łyżki bardzo drobno siekanej mięty
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre oraz siekaną miętę.
  • Połączyć składniki suche z mokrymi, krótko mieszając, najlepiej widelcem, na koniec dodać jeżyny, wymieszać.
  • Ciasto nałożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotami, ciasto nakładać do ¾ wysokości papilotów.
  • Piec w temperaturze 180° przez 20 - 25 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
  • Smacznego!
Muffinki z jeżynami na talerzu rozerwane na pół
« Mini pączki
Jajecznica z kurkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Hania napisał

    10 grudnia, 2015 at 10:12 am

    5 stars
    Mięta i muffinki? Musze spróbować...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2015 at 10:31 am

      Zachęcam, mufinki z miętą i szczególnie z jeżynami są pyszne, choć możesz wypróbować z innymi owocami pn; malinami lub brzoskwiniami 🙂

      Odpowiedz
  2. gruszka napisał

    01 sierpnia, 2012 at 1:54 pm

    Piękne i muszą być pyszne! Ja zastąpiłabym tylko to masło olejem i dała go po prostu więcej. Muffinki na oleju są dużo korzystniejsze dla zdrowia, serca i mózgu (ze względu na zawartość omega-3).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2012 at 7:48 pm

      Dziękuję! Jeśli chodzi o olej to, oczywiście można masło zastąpić 1/2 szklanką oleju. Kwestia preferencji i przekonania co do wartości odżywczych i wpływu na zdrowie 🙂

      Odpowiedz
      • gruszka napisał

        04 sierpnia, 2012 at 1:03 pm

        Hmm... przekonań? 🙂 Badania są dość jednoznaczne i na ich tle masło wypada bledziutko w porównaniu z olejami roślinnymi 😉 No chyba, że mowa o przekonaniach smakowych - z tym się kłócić nie będę 😉

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          04 sierpnia, 2012 at 9:57 pm

          Oczywiście miałam na myśli przekonania smakowe 🙂 Pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    31 lipca, 2012 at 8:40 am

    🙂 hej,...i kolejny przepis dla mnie,uwielbiam tego typu wypieki!!! p.s. a pączuszki też robiłam były pyszniutkie, takie malutkie,a Lenka jak zajadała 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 lipca, 2012 at 9:17 am

      Bardzo, bardzo jestem szczęśliwa, że i ten przepis przypadł wam do gustu 🙂 tak dzieci uwielbiają takie pyszne maleństwa. Muffinki, też będą jej smakowały!

      Odpowiedz
  4. Dzikowiec napisał

    30 lipca, 2012 at 5:53 pm

    Muszą smakować obłędnie! Wyglądają niesamowicie!

    Odpowiedz
  5. magda napisał

    30 lipca, 2012 at 5:46 pm

    mieta w muffinkach! podoba mi sie ten pomysl! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 lipca, 2012 at 6:10 pm

      Zobaczyłam po dziesięciu dniach nieobecności mój ogród, w którym mięta wyrosła po pas 🙂 i pomyślałam. Może fajnie smakować z jeżynowymi muffinami. Są naprawdę ciekawe!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}