Muffinki z jeżynami i świeżą miętą, błyskawiczna słodkość do kawki. Dziś po powrocie z wakacji bardzo zachciało się nam czegoś słodkiego. Wybór padł ma muffinki, szybkie wykonanie, składniki w szafkach jeżyny na krzaku. Te dzisiejsze są delikatnie słodkie z kwaskowym środkiem jeżynowym i delikatnym posmakiem świeżej mięty. Jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie trochę więcej cukru do ciasta lub udekorujcie polewą lukrową.
📖 Przepis
Muffinki z jeżynami i świeżą miętą
Pyszne i bardzo proste.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki oleju
- 60 g masła - roztopionego
- 1 szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn
- ¼ łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ⅔ szklanki mąki
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki cukru
- 1 ⅓ szklanki jeżyn
- 2 łyżki bardzo drobno siekanej mięty
🔪 Instrukcje
- W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre oraz siekaną miętę.
- Połączyć składniki suche z mokrymi, krótko mieszając, najlepiej widelcem, na koniec dodać jeżyny, wymieszać.
- Ciasto nałożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotami, ciasto nakładać do ¾ wysokości papilotów.
- Piec w temperaturze 180° przez 20 - 25 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
- Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
- Smacznego!
Hania napisał
Mięta i muffinki? Musze spróbować...
Anna napisał
Zachęcam, mufinki z miętą i szczególnie z jeżynami są pyszne, choć możesz wypróbować z innymi owocami pn; malinami lub brzoskwiniami 🙂
gruszka napisał
Piękne i muszą być pyszne! Ja zastąpiłabym tylko to masło olejem i dała go po prostu więcej. Muffinki na oleju są dużo korzystniejsze dla zdrowia, serca i mózgu (ze względu na zawartość omega-3).
Anna napisał
Dziękuję! Jeśli chodzi o olej to, oczywiście można masło zastąpić 1/2 szklanką oleju. Kwestia preferencji i przekonania co do wartości odżywczych i wpływu na zdrowie 🙂
gruszka napisał
Hmm... przekonań? 🙂 Badania są dość jednoznaczne i na ich tle masło wypada bledziutko w porównaniu z olejami roślinnymi 😉 No chyba, że mowa o przekonaniach smakowych - z tym się kłócić nie będę 😉
Anna napisał
Oczywiście miałam na myśli przekonania smakowe 🙂 Pozdrawiam 🙂
Justyna Siewiera napisał
🙂 hej,...i kolejny przepis dla mnie,uwielbiam tego typu wypieki!!! p.s. a pączuszki też robiłam były pyszniutkie, takie malutkie,a Lenka jak zajadała 🙂
Anna napisał
Bardzo, bardzo jestem szczęśliwa, że i ten przepis przypadł wam do gustu 🙂 tak dzieci uwielbiają takie pyszne maleństwa. Muffinki, też będą jej smakowały!
Dzikowiec napisał
Muszą smakować obłędnie! Wyglądają niesamowicie!
magda napisał
mieta w muffinkach! podoba mi sie ten pomysl! 🙂
Anna napisał
Zobaczyłam po dziesięciu dniach nieobecności mój ogród, w którym mięta wyrosła po pas 🙂 i pomyślałam. Może fajnie smakować z jeżynowymi muffinami. Są naprawdę ciekawe!