Wspaniełe sycące muffiny z jabłkami idelane na śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
140gcukru trzcinowego10 g więcej jeśli użyjecie kwaśnych jabłek
16gcukru waniliowego
2dużejajka
1szczyptasoli
100mlolejku roślinnego
150mljogurtu naturalnego
50gpłatków owsianychgórskich
250gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
2średniejabłka
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temoeratury 200 st C. Kokilki o pojemności około 200 ml (6 sztuk) wyłożyć papierem do pieczenia, ja pocięłam papier na kwadraty i wyłożyłam nim kokilki, papier pieinien wystawać troszkę powyżej foremek. Możecie również upiec muffinki w formie muffinkowej, wyłożónej papilotkamio, wtedy muffinek wyjdzie więcej niż 6 sztuk.
Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę.
W misce roztrzepać jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz szczyptą soli. Olej wymieszać z jogurtem, dodać do jajek, wymieszać.
Mąkę przesiać z proszekiem do pieczeniai sodą, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać jabłka i płatki owsiane, mieszać do połączenia się składników.
Przygotowanym ciastem wypełnić kokilki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut, muffinki powinny przyrumienić się, przed wyjęciem sprawdźcie, czy są już upieczone w środku przez wbicie patyczka w środek muffiny, jeśli będzie czysty bez śladów surowego ciasta wyjmijcie je z piekarnika na kratkę. Po 10 minutach można wyjąć muffinki z kokilek na kratkę i całkowicie wystudzić.
Smacznego!
Notatki
Jeśli będziecie piec muffinki w mniejszych foremkach niż 200 ml to odrobinkę zmniejszcie czas pieczenia.