• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Muffiny i babeczki » Muffiny jabłkowo-jogurtowe

Muffiny jabłkowo-jogurtowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 12 wrz, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś muffiny jabłkowo-jogurtowe. Jeśli ktoś z was posiada własne jabłonie, to w tym roku zasypany jest jabłkami. Jabłka obrodziły bardzo obficie i pewnie zastanawiacie się, co można z nich jeszcze zrobić poza szarlotkami, sokami, czy musami na zimę. Podrzucam pomysł na muffiny jałkowo-jogurtowe przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i płatkami owsianymi.

Muffiny przygotowałam w dużych kokilkach o pojemności 200 ml z tej ilości ciasta, wyszło ich 6. Oczywiście możecie upiec je w  małych foremkach do muffinek wtedy będzie ich więcej, bo około 10 sztuk. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i pięknie pachną, jabłka pokrojone w kostkę podczas pieczenia miękną i pozostają mocno wyczuwalne w wypieku. Można podać ja na śniadanie lub podwieczorek, są bardzo sycące i wystarczą, aby zaspokoić głód. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kiedy najdzie was ochota, możecie podgrzać je i podać ze szklanką mleka. Świetnie smakują również przekrojone na pół (wzdłuż) i opieczone w tosterze. Do tego jeszcze dodatkowa porcja musu jabłkowego lub dżemu malinowego.

Muffiny są pycha, sami spróbujcie!

muffiny jablkowo-jogurtowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Muffiny jabłkowo-jogurtowe

Wspaniełe sycące muffiny z jabłkami idelane na śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 140 g cukru trzcinowego (10 g więcej jeśli użyjecie kwaśnych jabłek)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml olejku roślinnego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g płatków owsianych (górskich)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jabłka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temoeratury 200 st C. Kokilki o pojemności około 200 ml (6 sztuk) wyłożyć papierem do pieczenia, ja pocięłam papier na kwadraty i wyłożyłam nim kokilki, papier pieinien wystawać troszkę powyżej foremek. Możecie również upiec muffinki w formie muffinkowej, wyłożónej papilotkamio, wtedy muffinek wyjdzie więcej niż 6 sztuk.
  • Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę.
  • W misce roztrzepać jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz szczyptą soli. Olej wymieszać z jogurtem, dodać do jajek, wymieszać.
  • Mąkę przesiać z proszekiem do pieczeniai sodą, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać jabłka i płatki owsiane, mieszać do połączenia się składników.
  • Przygotowanym ciastem wypełnić kokilki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut, muffinki powinny przyrumienić się, przed wyjęciem sprawdźcie, czy są już upieczone w środku przez wbicie patyczka w środek muffiny, jeśli będzie czysty bez śladów surowego ciasta wyjmijcie je z piekarnika na kratkę. Po 10 minutach można wyjąć muffinki z kokilek na kratkę i całkowicie wystudzić. 
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli będziecie piec muffinki w mniejszych foremkach niż 200 ml to odrobinkę zmniejszcie czas pieczenia.
muffiny jablkowo-jogurtowe
muffiny jablkowo-jogurtowe
muffiny jablkowo-jogurtowe
« Bułki na kefirze
Śliwki na kruchym spodzie »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}