Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowy-bezglutenowem
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Ciastka
Przygotowanie
10
minuty
minuty
Gotowanie
30
minuty
minuty
Całkowity czas
40
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Anna
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
300
g
mąki ryżowej
2
średnie
jajka
400
ml
mleka kokosowego
120
ml
wody lub mleka krowiego
4
łyżki
wiórków kokosowych
Składniki na dżem - sos
skórka z jednej pomarańczy
pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
5
łyżek cukru trzcinowego
2
łyżki miodu
Instrukcje
W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.
Smacznego!