• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Naleśniki kokosowe bezglutenowe

Naleśniki kokosowe bezglutenowe

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 4 maj, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kolejna pyszna propozycja dla bezglutenowców! Naleśniki kokosowe bezglutenowe na mleku kokosowym z mąki ryżowej, a do tego własnoręcznie i błyskawicznie przygotowany sos, a właściwie dżem z pomarańczy. Trzeba przyznać, że jest to bardzo smaczna wersja naleśników i to nie tylko dla uczulonych na gluten. Naleśniki są bardziej zwarte i twardsze od klasycznych naleśników, ale to nie wada po prostu są inne.

Naleśniki kokosowe bezglutenowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍌 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 średnie jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody lub mleka krowiego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na dżem - sos

  • skórka z jednej pomarańczy
  • pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu

🔪 Instrukcje

  • W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
  • Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
  • Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
  • Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.

🍌 Z czym podać

Naleśniki podaję z bananami i szybkim dżemem/sosem z pomarańczy. Pomarańczowy dodatek jest fantastyczny, bardzo aromatyczny z charakterystyczną goryczką, jaką daje skórka pomarańczy. Jeśli lubicie delikatniejszy smak pomarańczy mniej gorzki, dodajcie mniej skórki pomarańczowej, a sos będzie o wiele łagodniejszy. Naleśniki kokosowo - ryżowe z pysznym sosem, to rewelacyjna propozycja na śniadanie lub pyszny podwieczorek. Dla osób na diecie bezglutenowej będzie, to prawdziwy przysmak. Polecam!

📖 Przepis

nalesniki kokosowe bezglutenowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowy-bezglutenowem

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 średnie jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody lub mleka krowiego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na dżem - sos

  • skórka z jednej pomarańczy
  • pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
  • Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
  • Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
  • Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.
  • Smacznego!
Naleśniki kokosowe bezglutenowe
« Tarta na spodzie z granoli
Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}