• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Naleśniki kokosowe bezglutenowe

Naleśniki kokosowe bezglutenowe

Aktualizacja: 24 kw., 2021 · Opublikowany: 4 maj, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kolejna pyszna propozycja dla bezglutenowców! Naleśniki kokosowe bezglutenowe na mleku kokosowym z mąki ryżowej, a do tego własnoręcznie i błyskawicznie przygotowany sos, a właściwie dżem z pomarańczy. Trzeba przyznać, że jest to bardzo smaczna wersja naleśników i to nie tylko dla uczulonych na gluten. Naleśniki są bardziej zwarte i twardsze od klasycznych naleśników, ale to nie wada po prostu są inne.

Naleśniki kokosowe bezglutenowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍌 Z czym podać
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 średnie jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody lub mleka krowiego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na dżem - sos

  • skórka z jednej pomarańczy
  • pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu

🔪 Instrukcje

  • W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
  • Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
  • Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
  • Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.

🍌 Z czym podać

Naleśniki podaję z bananami i szybkim dżemem/sosem z pomarańczy. Pomarańczowy dodatek jest fantastyczny, bardzo aromatyczny z charakterystyczną goryczką, jaką daje skórka pomarańczy. Jeśli lubicie delikatniejszy smak pomarańczy mniej gorzki, dodajcie mniej skórki pomarańczowej, a sos będzie o wiele łagodniejszy. Naleśniki kokosowo - ryżowe z pysznym sosem, to rewelacyjna propozycja na śniadanie lub pyszny podwieczorek. Dla osób na diecie bezglutenowej będzie, to prawdziwy przysmak. Polecam!

📖 Przepis

nalesniki kokosowe bezglutenowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowy-bezglutenowem

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 300 g mąki ryżowej
  • 2 średnie jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody lub mleka krowiego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na dżem - sos

  • skórka z jednej pomarańczy
  • pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
  • Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
  • Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
  • Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.
  • Smacznego!
Naleśniki kokosowe bezglutenowe
« Tarta na spodzie z granoli
Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →