Wspaniałe delikatne naelśniki idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
200mlwody gazowanej
200mlmleka sojowego
1szczyptasoli
1łyżeczkacukru waniliowego
1dużejajko
1szklankamąki może nieco więcej
Dodatkowo
tłuszcz do posmarowania patelni
ulubiony dżemmiód lub konfitura
świeże owoce
Instrukcje
Do miski wlać mleko sojowe dodać jajko, całość rozbełtać, dolać wodę i przesianą mąkę z solą oraz cukier waniliowy, zmiksować lub wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi na jednolitą masę, masa powinna być bez grudek.
Rozgrzać patelnię, powinna być naprawdę solidnie rozgrzana!
Wysmarować patelnię tłuszczem, ja robię to pędzelkiem, a następnie nalać porcję ciasta rozprowadzając po całej patelni, w tym celu należy przekręcać patelnią, a ciasto samo się rozpłynie wypełniając całą powierzchnię patelni.
Naleśniki smażymy kilka minut z dwóch stron, każdy naleśnik powinien się lekko przyrumienić.