Delikatne i bardzo cieniutkie naleśniki o subtelnym smaku pomarańczy podane z kremem waniliowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 18
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
2dużejajka
540mlmleka
90mlsoku z pomarańczy
2łyżkiskórki z pomarańczy
290gmąki pszennejtyp 480
1szczyptasoli
2łyżeczkicukru waniliowego
Składniki na serek waniliowy
250gserka mascarpone
200gserka ricotta
2łyżkimiodulub według własnego uznania
½laskiwaniliilub cukier waniliowy
Instrukcje
Przygotowanie serka
Do miski włożyć serki dodać cukier waniliowy i miód, wymieszać do połączenie się składników. Odstawić do czasu usmażenia naleśników w chłodne miejsce.
Przygotowanie ciasta
Do miski wbić jajka, dodać mleko, sok pomarańczowy i skórkę, wyskrobane nasionka z laski wanilii, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera ręcznego.
Następnie dodajemy połowę mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę więcej mleka. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby swobodnie rozpływało się po gorącej patelni.
Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać, to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika.
Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego aby wciągnął wilgoć. Naleśniki w tym czasie miękną, robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników lub tortilli to użyjcie go!
Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, posypujemy cukrem pudrem.