• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Naleśniki pomarańczowe

Naleśniki pomarańczowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 31 mar, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Naleśniki bardzo często pojawiają się na naszym stole! Uwielbiane są przez tych małych i dużych zjadaczy, żeby urozmaicić ich skład, kombinuję z dodatkami do nich jak i z ich składem. Tym razem upiekłam naleśniki pomarańczowe do ciasta dodałam skórkę i sok z pomarańczy, co nadało im bardzo fajnego delikatnego smaku i aromatu cytrusów. Naleśniki podałam z kremem przygotowanym z dwóch rodzajów serka mascarpone i ricotty oraz odrobiny wanilii i miodu. Całość smakuje bardzo, bardzo dobrze! Cieniutkie pomarańczowe naleśniki wypełnione delikatnym kremem dla młodszych smakoszy posypuję cukrem pudrem. Natomiast dla starszych robię wersję specjalną. Wierzch też posypany jest odrobiną cukru pudru i skropiony alkoholem pomarańczowymi, a następnie podpalony. Płonący alkohol karmelizuje cukier i pozostawia wspaniały smak, spróbujcie.

W poniższym przepisie podałam ilości mleka i mąki, ale proporcje te mogą zmienić się w zależności od wilgotności mąki lub jej rodzaju. Pamiętajcie więc, że przepis na naleśniki jest raczej przepisem umownym. Proporcje składników mogą delikatnie ulec zmianie. Ważne jest, żeby po wymieszaniu składników odstawić ciasto na przynajmniej 20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jego gęstość i ewentualnie dolać mleka lub wody. Smacznego!

nalesniki pomaranczowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Naleśniki pomarańczowe

Delikatne i bardzo cieniutkie naleśniki o subtelnym smaku pomarańczy podane z kremem waniliowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 2 duże jajka
  • 540 ml mleka
  • 90 ml soku z pomarańczy
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • 290 g mąki pszennej (typ 480)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na serek waniliowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g serka ricotta
  • 2 łyżki miodu (lub według własnego uznania)
  • ½ laski wanilii (lub cukier waniliowy)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie serka

  • Do miski włożyć serki dodać cukier waniliowy i miód, wymieszać do połączenie się składników. Odstawić do czasu usmażenia naleśników w chłodne miejsce.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wbić jajka, dodać mleko, sok pomarańczowy i skórkę, wyskrobane nasionka z laski wanilii, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera ręcznego.
  • Następnie dodajemy połowę mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę więcej mleka. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby swobodnie rozpływało się po gorącej patelni.
  • Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać, to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika.
  • Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego aby wciągnął wilgoć. Naleśniki w tym czasie miękną, robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników lub tortilli to użyjcie go! 
  • Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!
nalesniki pomaranczowe
« Chleb z nasionami konopi
Babka piaskowa pomarańczowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ulka napisał

    04 kwietnia, 2017 at 11:25 am

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2017 at 11:09 am

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}