Fantastyczny napój z hibiskusa i truskawek, orzeźwiający idealny na upalne dni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 5 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Porcje 6
Autor Anna
Składniki
Składniki na esencje hibiskusową
5łyżekhibiskusasuszone kwiaty
500gtruskawek
1litrwody
Dodatki na jedną szklankę
¾szklankilodu
1sztukatruskawkaświeża - opcjonalnie
1łyżkamiodulub syropu z agawy
wodado uzupełnienia
Instrukcje
Przygotowanie esencji
Truskawki umyć i odszypułkować. Włożyć do garnka i zalać litrem wody, ugotować kompot. Następnie całkowicie wystudzić i przecedzić.
Do dzbanka wsypać suszone kwiaty hibiskusa, zalać zimnym kompotem truskawkowym. Odstawić na całą noc w chlodne miejsce. Następnego dnia przecedzić.
Propozycja podania
Do szklanki nałożyć kostki lodu lub kruszony lód, dolać esencje do ⅓ wysokości szklanki, dopełnić zimną wodą. Jeśli lubicie słodkie napoje dodajcie odrobinę miodu lub syropu z agawy.
Notatki
Z naparu otrzymamy koncentrat, który należy rozcieńczyć z wodą! Koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.