Karnawałowe mini pączusie z rodzynkami, pyszne i łatwe, polecam.
Autor Anna
Kuchnia Holenderski
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 20
Autor Anna
Składniki
10gświeżych drożdżylub 4-5 g suchych
1łyżkaskórki z cytrynyotartej
40grodzynek
20gcukru
200gmąki pszennej
1małejajko
1łyżeczkaspirytusu
1szczyptasoli
125mlmleka
100gjabłkaobranego ze skórki i pozbawianego gniazda nasiennego
Dodatkowo
cukie puderdo posypania
cynamon
olej roślinnydo smażenia - oleju powinno być w rondlu około 5 cm głębokości
Instrukcje
Jabłka pokroić w malutką kosteczkę.
*W przypadku, kiedy używacie świeżych drożdży należy umieścić je w miseczce z połową ciepłego mleka i łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby podwoiły swoją objętość.
Po tym czasie dodać pozostałą część mleka, mąkę, rodzynki, skórkę z cytryny oraz pozostałe składniki, ciasto wymieszać przy pomocy łyżki na jednolite ciasto na koniec dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
W dużym rondlu rozgrzać olej, kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę około 170-180 st C można przystąpić do smażenia Oliebollen.
**Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nabierać porcję ciasta i kłaść na olej, smażyć z dwóch stron do zarumienienia się pączków.
Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej, układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem, cukier można wymieszać z cynamonem.
Notatki
* W przypadku zastosowania suchych drożdży wystarczy dodać je do mąki dalej postępować jak w przepisie.** Łyżkę do nakładania lodów przed nabraniem ciasta zanurzyć w gorącym oleju, ciasto nie będzie przyklejało się do niej.